Poskupljenje

RS slijedi Federaciju: Struja skuplja za deset posto

Gospodarstvo / Flash | 03. 03. 2015. u 14:53 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva Partije demokratskog progresa (PDP) Aleksandar Golijanin ukazao je na današnjoj press konferenciji na problem poskupljenja struje koje se očekuje najmanje 10 posto u Republici Srpskoj.

To će se, predviđa, dogoditi u travnju ili na jesen, a kao razlog novog poskupljenja struje navodi to što je Elektroprivreda Republike Srpske "posljednjih osam godina bila servis Saveza neovisnih socijaldemokrata (SNSD-a)".

''To je institucija koja zapošljava stranačke vojnike, koji dobivaju plaću a ništa ne rade. Takvih je više od 4.000, a samo u ovom izbornom ciklusu 1.200 ih je zaposleno. Koristili su Elektroprivredu RS-a da bi dobili glasove. Na najkriminalniji način zloupotrijebili su ovu instituciju i sada građani RS-a treba da plate tu njihovu izbornu kampanju kroz povećanje cijene struje'', kazao je Golijanin.

Također, smatra da je i Regulatorna komisija RS-a za energetiku, čiji je zadatak kao neovisno tijelo da kontrolira rad Elektroprivrede RS-a, nije neovisna jer je "izravno u službi aktualne vlasti“.

Podcrtao je da je godišnji proračun za plaće ovog tijela 2.020.000 KM, u kojem je zaposleno 28 ljudi. To znači da je, ističe, prosječna plaća radnika 3.700 KM, što je više od plaće predsjednika vlade.

S obzirom na to da ne vidi razlog za novo poskupljenje, Golijanin je zaključio da se to može spriječiti na način da se "smanje enormno visoki distributivni gubici i da se spriječe kriminalni izvor struje'', navodi Fena.

''Prošle godine struja se izvozila, što je tajna. Slučajno sam došao do tog podatka - jedan megavat izvezene struje je bio 40 eura kada je u pitanju Elektroprivreda RS-a, a što se tiče Elektroprivrede BiH taj isti izvoz je bio 48 eura za jedan megavat. Na godišnjoj razini, RS izveze oko 200.000.000 KM struje. To ne može biti slučajno, te su očite žestoke malverzacije i ogroman interes imaju tajkuni koji to rade, vrh Republike Srpske i vladajuća oligarhija SNSD-a '',ustvrdio je Golijanin.

Na press konferenciji u Istočnom Sarajevu, član Predsjedništva PDP-a Aleksandar Golijanin poručio je da struja mora biti jeftina i glavni adut u vezi s privlačenjem stranih investicija, javlja Fena.

Poskupljenjem struje Republika Srpska tako prati Federaciju, gdje je struja skuplja za domaćinstva od 1. siječnja 2015. godine.

Podsjećamo, kako je Regulatorna agencija za energiju u Federaciji BiH donijela u prosincu odluku kojom je električna energija za domaćinstva u FBiH skuplja.

U Elektropriredi HZHB domaćinstva plaćaju skuplju struju 1,97 posto, dok korisnici usluga Elektroprivrede BiH plaćaju skuplju struju za 4,33 posto.

Komercijalni korisnici usluga EP HZB plaćaju jeftiniju struju za 3,5 posto, dok komercijalni korisnici usluga EPBiH plaćaju skuplju struju za 0,88 posto.

Kopirati
Drag cursor here to close