Banjsko liječenje

Rogić odgovorio umirovljenicima: Plaćanje banjskog liječenja nije zakonito

Gospodarstvo / Flash | 24. 10. 2016. u 13:05 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik ravnatelja Federalnog zavoda MIO Ivan Rogić, odbija potpisati nalog za plaćanje usluga banjskog liječenja umirovljenika iz niza razloga:

1. Ured za reviziju institucija Federacije BiH, u konačnom izvješću za 2015. godinu, navodi da je praksa plaćanja navedenih usluga suprotna zakonu.

2. Vlada Federacije BiH naložila je, u svibnju ove godine, Federalnom zavodu obustavljanje prakse svih oblika plaćanja osim isplate mirovina i troškova koji su usko vezani za isplatu mirovina.

3. Upravni odbor Federalnog zavoda, na temelju naloga iz Vlade, donio je odluku o obustavljanju plaćanja banjskog liječenja.

4. člankom 4. Sporazuma između Saveza udruženja umirovljenika i FZ MIO/PIO definirano je da plaćanje usluga banjskog liječenja Federalni zavod vrši izravno pružatelju usluge, odnosno lječilištima, a ne, kako je do sada bila praksa, Savezu udruženja umirovljenika. Spomenuti članak Sporazuma, naknadno je i bez znanja Upravnog odbora izmijenjen, što također predstavlja nepravilnost.

5. Zamjenik ravnatelja Ivan Rogić nije do sada potpisao nijedan nalog za plaćanje banjskog liječenja, nego je plaćanje vršeno bjanko nalozima i uz potpis ravnatelja Zavoda i zamjenika ravnatelja Središnje administrativne službe. Stoga, u cilju rješavanja navedene problematike, zamjenik Rogić predlaže da navedene naloge potpišu ravnatelj Zavoda Zijad Krnjić i direktor Središnje administrativne službe ( SAS) Zoran Zovko ili zamjenik direktora SAS-A Muhidin Subašić, a koji su i do sada potpisivali naloge za plaćanje spomenutih računa.

Zbog svega navedenog, dakle niza nezakonitosti i nepravilnosti, Ivan Rogić ostaje pri ranije zauzetom stavu da neće potpisati naloge za plaćanje usluga banskog liječenja umirovljenika, uz napomenu da, u skladu sa zakonom, zamjenik ima pravo odbiti provesti odluku Upravnog odbora ukoliko smatra da nije zakonita", stoji u priopćenju za javnost FZ MIO-PIO.

Naime, Izvršni odbor Saveza udruženja penzionera FBiH traži neopozivu smjenu zamjenika direktora Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje (FZ PIO/MIO) Ivana Rogića, navodeći da se on "samovoljno ponaša u odnosu na Ministarstvo rada i socijalne politike i Upravni odbor FZ PIO/MIO te ne dozvoljava isplatu prispjelih računa banjskog liječenja i rehabilitacije“.

"Ivan Rogić izjavio je na 18. sjednici Upravnog odbora FZ PIO/MIO 27. rujna ove godine u Mostaru da, kao zamjenik direktora, neće potpisati račune za banjsko liječenje i rehabilitaciju umiroljenika bez obzira kakvu će odluku donijeti Upravni odbor FZ, pozitivnu ili negativnu po Savez penzionera", navode iz Saveza.

U priopćenju za javnost podsjećaju da su banjsko liječenje i rehabilitacija umirovljenika odobreni u Financijskom planu FZ PIO/MIO za ovu godinu, te nije postojao opravdan razlog za neplaćanje prispjelih računa za banjsko liječenje i rehabilitaciju.

"Također, Ivan Rogić neće da izvrši akt Ministarstva za rad i socijalnu politiku od 11.10. ove godine kojim je navedeno da isplate računa za banjsko liječenje i rehabilitaciju umirovljenika nisu sporne te se mogu realizirati", navodi Savez udruženja penzionera FBiH.

Preciziraju da su neopozivu smjenu zamjenika direktora Federalnog zavoda PIO/MIO Mostar Ivana Rogića zatražili svi predsjednici kantonalnih saveza i Izvršni odbor u cjelini, na sjednici Izvršnog odbora Saveza udruženja penzionera u FBiH koja je održana 20. listopada.

Kopirati
Drag cursor here to close