Zanat

Rezbareni namještaj iz Konjica osvojio Šveđane

Gospodarstvo / Posao | 17. 07. 2016. u 15:25 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kad je tvrtka "Zanat" iz Konjica u Bosni i Hercegovini prošle godine sa svojim proizvodima nastupila na prestižnim međunarodnim sajmovima IMM Cologne u Kölnu i Stockholm Furniture Fairu u glavnom švedskom gradu, dizajnom i izradom fascinirala je zapadne autoritete s područja produkt dizajna i proizvodnje namještaja.

I naravno, "Zanat" je osvojio ukupno pet nagrada - tri Interior Innovation Awards u Kölnu, Golden Chair Award od Swedish Architects Association te nagradu za suradnju godine švedskog Residence Magazinea, piše Slobodna Dalmacija.

Ali, prije ovih nagrada 'Zanat' je prošao doista dug, impresivan i nadasve zanimljiv put od rezbarske radionice čukundjeda obitelji Nikšić iz Konjica iz davnih 1800-ih godina do današnje proizvodnje i suradnje s cijenjenim skandinavskim dizajnerima te nominacije konjičkog drvorezbarstva 2014. godine za UNESCO-ovu listu svjetske nematerijalne baštine.

Zanimljiva je i značajna činjenica da obitelj Nikšić i danas posjeduje tvrtku i uspješno razvija posao unatoč turbulentnim vremenima u posljednjih stotinu godina koja su potresala balkansko područje, pa tako naravno i Konjic.

''Tvrtka je u vlasništvu obitelji mojeg supruga već dugi niz godina. Orhanov čukundjed Gano počeo se baviti rezbarenjem drva kao hobijem izučavajući tehniku koja je u to vrijeme bila rasprostranjena u selima nadomak Konjica. Gano je tu tehniku razvio i usavršio, a zatim ju je prenio na svojeg sina Adema, koji ju je počeo primjenjivati na luksuznom namještaju i 1927. godine osnovao je tvrtku. Ademov namještaj doživio je velik uspjeh i bio je jako cijenjen u to vrijeme, a mogao se naći u vilama i salonima tada uglednih obitelji.

Danas se cijela jedna kolekcija njegova namještaja nalazi u etnografskom muzeju u Beogradu, neki predmeti izloženi su u Zemaljskom muzeju u Sarajevu, a dvije kolekcije namještaja u našem vlasništvu uvrštene su na listu Nacionalnih spomenika BiH. Davne 1950. godine Ademovi sinovi Besim (Orhanov otac) i Mukerem nastavili su voditi tvrtku, a danas je vode Besimovi sinovi Orhan i Adem'', kaže Bojana Nikšić iz prodaje i marketinga "Zanata".

Kopirati
Drag cursor here to close