Negativne ocjene

Revizori dali negativno izvješće u Proračunu za 2014. godinu

Vijesti / Flash | 27. 08. 2015. u 09:28 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ured za reviziju institucija u Federaciji BiH negativno je ocijenio financijska izvješća proračuna Srednjobosanske županije (SBŽ) za 2014. godinu, a na sjednici Vlade SBŽ-a danas je istaknuto da se negativne ocjene ponavljaju već nekoliko godina dok su pojedini ministri upozorili kako bi u cijelom slučaju moglo biti posla za Tužiteljstvo.

Kao obrazloženje za negativnu ocjenu financijskih izvješća, navedeno je, među ostalim, da je proračun SBŽ-a usvojen bez uravnoteženja prihoda i rashoda te da nisu planirani izvori za financiranje akumuliranog deficita iz ranijih godina.

''Na dan 31. prosinac 2014. godine iskazan je akumulirani deficit od 43.256.875 KM koji ne možemo potvrditi jer nisu iskazane obaveze po osnovi izvršnih sudskih rješenja'', navedeno je iz Ureda za reviziju institucija FBiH.

Ured za reviziju je također naveo da je za tekuću likvidnost proračuna korišteno 5.825.000 KM sredstava koja su bila namijenjena za privatizaciju, zaštitu od prirodnih i drugih nesreća te zaštitu okoliša, dok prilikom uplate neto plaća nisu uplaćivani doprinosi.

''Sramota je da godinama imamo negativne revizorsko mišljenje i možemo doći u situaciju da će netko zbog ovoga morati dati izjavu u Tužiteljstvu'', kazao je ministar gospodarstva Sedžad Milanović.

Premijer SBŽ-a Tahir Lendo istaknuo je kako je nabitnije da se radi, kako je rekao, o nenamjernim propustima tehničke prirode, ali da je kranje vrijeme da nedostaci budu otklonjeni.

''Da u ovome ima elemenata kaznene odgovornosti, već bi nas prijavili, ali ne smijemo dopustiti da ne rješavamo uočene nedostatke'', kazao je Lendo.

Ministar zdravstva i socijalne politike Nikola Grubešić kazao je kako na temelju revizorskih izvješća javnost može zaključiti da vlada opći kaos i krađa, ali kako u ocjeni revizora nema spornih elemenata.

''Negativno mišljenje je više uzrokovano time što službe u našim ministarstvima nisu postupile po preporukama revizora. Kada je riječ o uravnoteženju prihoda i rashoda, mi smo limitirani jer imamo zakonom predviđene rashode i bez razgovora sa sindikatima ne možemo ići u korekcije plaća i naknada, a tu su i druge zakonske obveze kad su u pitanju sport, kultura, okoliš, tako da je teško uravnotežiti prihode i rashode u okviru postojećih zakonskih rješenja'', kazao je Grubešić.

Nakon rasprave o revizorskom izvješću, županijsko Ministarstvo financija zaduženo je da u roku od 60 dana podnese izvješće Uredu za reviziju institucija FBiH o poduzetim aktivnostima, a do tada sva ministarstva trebaju otkloniti uočene nedostatke.

Kopirati
Drag cursor here to close