Porezna

Rekorderi: Na kiriji zaradio 12 milijuna KM za godinu dana

Gospodarstvo / Flash | 12. 06. 2015. u 11:31 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rekorder po zaradi u prošloj godini u RS bio je Banjalučanin koji je na izdavanju nekretnina inkasirao 12,15 milijuna KM, objavio je Glas Srpske navodeći kako je popis Porezne uprave RS na kojoj se nalazi deset najvećih iznosa prijavljenog oporezivog dohotka u prošloj godini pokazao kako je upravo izdavanje nekretnina bio najunosniji posao.

Prema očekivanju, kao najbolje mjesto za dobru zaradu pokazala se Banja Luka iz koje dolazi polovina imena s ovog popisa.

Drugo mjesto na listi po visini dohotka koji je prijavio Poreznoj upravi zauzeo je samostalni djelatnik iz Čelinca s godišnjim prihodom od 3,16 milijuna KM, a treći je Banjalučanin iz iste branše s 2,98 milijuna.

Na listi se nalazi šest milijunaša, a svih deset je prošle godine inkasiralo više od pola milijuna maraka.

Predsjednik Udruženja ekonomista RS - SVOT Saša Grabovac kaže kako je dobro da ima bogatih ljudi, jer oni plaćaju porez i pune proračun, ali da je negativno sve izraženije raslojavanje u društvu.

''I ovo je dokaz da imamo situaciju u kojoj dio ljudi postaje sve siromašniji, a s druge strane drugi postaju enormno bogati i ostvaruju milijunsku dobit. Srednja klasa polako, ali sigurno nestaje'', rekao je Grabovac te istaknuo kako taj trend nije dobar za ekonomiju, jer je postojanje srednje klase preduvjet za zdravo potrošačko društvo.

Glas Srpske navodi kako podatak da je nedavno u Banja Luci prodan komad nakita po cijeni od 50.000 KM dokaz da je klasni jaz sve dublji.

Kopirati
Drag cursor here to close