razvoj

Regionalna suradnja kao ključ uspjeha

Gospodarstvo / Flash | 27. 11. 2015. u 15:12 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Regionalna parlamentarna konferencija prilika je da se pokaže koliko regionalna suradnja može biti ključ uspjeha i razvoja svih zemalja zapadnog Balkana, rečeno je to danas na Jahorini u okviru konferencije o temi "Rad na jačanju regionalne suradnje na zapadnom Balkanu: dostignuća i izgledi".

Konferencija je počela jučer, a održava se u organizaciji Mreže parlamentarnih komiteta za ekonomiju, financije i europske integracije zapadnog Balkana (NPC) i Westminster fondacije za demokraciju.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak obratio se danas sudionicima u okviru panel diskusije o temi "Kako parlamenti mogu surađivati s izvršnom vlašću u provođenju Bečkih zaključaka i Berlinske agende".

Ocijenio je da se regionalna suradnja pokazala kao efikasno oružje za sve zemlje u regiji na putu ka Europskoj uniji jer iz takve suradnje zemlje imaju jače kapacitete.

Naglasio je da će se tijekom ovakvih diskusija dobiti efikasniji i bolji odnosi izvršne i zakonodavne vlasti, a iz BiH na konferenciji su predstavnici triju parlamenata jer s obzirom na unutrašnju strukturu zemlje nemoguće je provesti reforme ukoliko nema suradnje parlamentaraca na svim nivoima.

Ministrica bez portfelja zadužena za europske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović je mišljenja da je ovo najbolji način da se zaključci sa sjednice dviju zajedničkih vlada BiH i Srbije provedu u djelo bar u oblasti europskih integracija.

‘’Ovo je jako dobra forma gdje predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti govore o onome što je jedno od najvažnijih pitanja u regiji, a to je regionalna stabilnost i suradnja’’, pojasnila je novinarima Joksimović.

Smatra da je veoma važno objasniti parlamentarcima na koji način oni mogu sudjelovati u podizanju transparentnosti i približavanju ovog procesa građanima u svojim zemljama i kako mogu da pomognu u realizaciji važnih projekata.

‘’S jedne strane to su infrastrukturni projekti i povezivanje na infrastrukturnom nivou, a s druge strane to je i komponenta vrijednosnog i ljudskog povezivanja počevši od osnivanja regionalnog ureda za mlade koja bi trebao biti uspostavljen u ožujku’’, istaknula je.

Zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srpske i predsjedavajući Odbora NPC-a Branislav Borenović je naglasio da regionalna suradnja ne podrazumijeva samo političku stabilnost nego i korištenje mnogobrojnih europskih fondova koji mogu imati ekonomsku korist za sve zemlje zapadnog Balkana.

Dodao je da je ova konferencija prilika da se s parlamentarcima drugih zemalja razmijene mišljenja i o budžetskom nadzoru u parlamentu i korištenju IPA sredstava te o regionalnim projektima.

NPC mreža okuplja 25 parlamentarnih odbora i komisija, osam parlamenata zemalja zapadnog Balkana u kojima su uključeno više od 400 parlamentaraca.

Na ovoj konferenciji sudjelovali su predstavnici Parlamentarne skupštine BiH, Narodne skupštine Republike Srpske, Federalnog parlamenta, Narodne skupštine Republike Srbije, Skupštine Crne Gore, makedonskog Sobranja.

Kopirati
Drag cursor here to close