Svakodnevna otpuštanja

Recesija u BiH od 2008. godine ugasila 59.000 radnih mjesta

Gospodarstvo / Flash | 26. 03. 2014. u 09:25 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nezaposlenost općenito, a posebice mladih, je kriza globalnih razmjera koja najviše pogađa najsiromašnije zemlje, te je i Bosna i Hercegovina suočena s tim problemom.

Potreba za radnom snagom u BiH se smanjuje jer se poslodavci nalaze u sve težoj poziciji, pa su prinuđeni gotovo svakog dana otpuštati na desetke radnika.

Takva situacija već traje godinama, a posebice je evidentna u posljednjih šest godina. Tako je broj zaposlenih u BiH od 2008. godine, kada je službeno započela svjetska ekonomska kriza, do danas, smanjen je za oko 59 tisuća djelatnika.

Dakle, svake godine je oko deset tisuća radnika ostajalo bez posla, praktično svakog dana njih 27 je radne knjižice premjestilo u jedan od zavoda za zapošljavanje.

Prema informacijama Agencije za statistiku BiH, u BiH je u siječnju ove godine, posljednjem mjesecu za koji postoje podaci, radilo oko 692.000 ljudi, a šest godina ranije bila je zaposlena oko 751.000 osoba.

Sindikalni vođe smatraju da ove brojke, koje dokazuju gašenje radnih mjesta u BiH, kao i brojevi o trenutačnoj i ranijoj nezaposlenosti, i te kako ukazuju na negativne utjecaje krize koja već godinama potresa cijeli svijet.

Poslodavci, također, ističu da smanjenje broja zaposlenih u BiH u posljednjih šest godina može biti povezano s recesijom.

“Recesija je utjecala na smanjenje potrošnje, što je imalo uticaj i na one koji se bave proizvodnjom. Dakle, pala je razina potrošnje pa uz to i razina proizvodnje. Samim tim je bilo neophodno i smanjenje troškova u proizvodnji. Jedan od vidova da ti troškovi budu smanjeni je i smanjenje broja zaposlenih, odnosno otpuštanje radnika”, objašnjava Alija Remzo Bakšić, direktor Asocijacije poslodavaca BiH.

I sindikalni vođe smatraju da je povećan broj nezaposlenih sigurno povezan s recesijom, jer i dosta poslodavaca tvrdi da imaju mnogo problema s tržištem otkad je ta kriza nastupila, no vjeruju da su tu evidentni i mnogi drugi problemi.

U istom tom razdoblju, zbog recesije, u svijetu je bez posla ostalo 50 milijuna ljudi. O utjecajima krize koja “trese” svijet, svjedoči i podatak iz Grčke gdje je u prošloj godini bez posla bilo 59 posto mladih.

“Mi smo, po broju nezaposlenih, među rekorderima, kako u Europi, tako i svijetu. Ali nisu vlade te koje trebaju zapošljavati radnike, već poslodavci. Vlade trebaju stvoriti uvjete da poslodavci mogu zapošljavati. Temeljni problem je u tome što nemamo ekonomske politike na razini države”, naglašava Ismet Bajramović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

Kako među sindikalcima i poslodavcima, tako i među nezaposlenima vlada pesimizam jer dani prolaze, a posla, a samim tim ni novca, nema ni na vidiku.

Kopirati
Drag cursor here to close