domaća potražnja

Rast ekonomske aktivnosti u BiH

Gospodarstvo / Flash | 02. 09. 2015. u 14:21 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH primilo je k znanju Informaciju Direkcije za ekonomsko planiranje o kretanju makroekonomskih pokazatelja za razdoblje siječanj-lipanj 2015. godine.

U informaciji se navodi da dostupni indikatori ukazuju na intenziviranje godišnjeg rasta ekonomske aktivnosti u drugom u odnosu na rast iz prvog tromjesečja. Na to, prije svega, ukazuju ubrzanje rasta izvoza i uvoza, industrijske proizvodnje, PDV prihoda i sl. Tako je nominalni rast robnog izvoza u drugom tromjesečju od 6,1 posto više nego udvostručen u odnosu na stopu iz prvog kvartala.

U isto vrijeme, robni uvoz nakon nominalnog pada u prvom tromjesečju od 1,9 posto bilježi skoro identičnu stopu godišnjeg povećanja u drugom kvartalu. Nakon blagog godišnjeg smanjenja u prvom tromjesečju (0,7 posto), industrijska proizvodnja se popravila u drugom tromjesečju, tako da je na polugodištu ostvareno povećanje fizičkog obima od 1,9 posto. Prihodi od PDV-a su, prema poreznim prijavama, zabilježili polugodišnji rast od 2,5 posto.

Procjenjuje se da je ekonomski rast BiH u prvom polugodištu posljedica domaće tražnje uz određeni doprinos vanjskotrgovinskog balansa, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close