Vijeće ministara

Raspoređena sredstva s jedinstvenog računa za stanovništvo pogođeno poplavama

Gospodarstvo / Flash | 30. 07. 2014. u 15:15 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH donijelo je danas Odluku o rasporedu financijskih sredstava osiguranih iz Proračuna institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2014. godinu i sredstava prikupljenih na namjenskim računima u okviru Jedinstvenog računa trezora za pomoć stanovništvu na područjima pogođenim poplavama u svibnju 2014. godine.

''Sredstva u iznosu od 10.163.377,40 KM koja su dosad prikupljena bit će raspoređena u iznosu od po 49 posto za Federaciju BiH i Republiku Srpsku, dok je dva posto namijenjeno Brčko Distriktu BiH'', priopćeno je nakon sjednice Vijeća ministara BiH.

Ističe se da će se sva financijska sredstva koja budu prikupljena na namjenskim računima u okviru Jedinstvenog računa trezora nakon donošenja ove odluke raspoređivati u ovim dogovorenim omjerima.

Republika Srpska, Federacija BiH i Brčko Distrikt BiH dužni su da ova sredstva doznače kantonima i općinama, sukladno procijenjenim štetama i potrebama prezentiranim na Međunarodnoj donatorskoj konferenciji u Bruxellesu te da o utrošku sredstava podnesu izvješće Vijeću ministara BiH.

U povodu zaključaka Predsjedništva BiH s 51. redovite sjednice koji se odnose na implementaciju financijskih sredstava za oporavak i obnovu područja pogođenih prirodnom nesrećom u Bosni i Hercegovini, koja su prikupljena na međunarodnoj donatorskoj konferenciji, zaključeno je da Vijeće ministara podržava princip transparentne, odgovorne i učinkovite implementacije financijskih sredstava prikupljenih na donatorskoj konferenciji te će od svih sudionika u procesu oporavka i obnove tražiti maksimalno uvažavanje ovih principa.

Interesorna radna skupina Vijeća ministara zadužena je za pripremu prijedloga kriterija za raspodjelu pomoći Bosni i Hercegovini, koja je pozvana da uloži dodatne napore kako bi se okončala aktivnost na izradi prijedloga kriterija, a nositelj aktivnosti je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice.

Također, kako je priopćeno, pozivaju se nadležne entitetske i kantonalne institucije, kao i institucije Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, da bez odlaganja urade kratkoročne, srednjoročne i dugoročne planove i projekte oporavka i obnove koji će biti financirani ovim sredstvima.

Ministarstvo financija i trezora zaduženo je da, sukladno Zakonu o zaključivanju i izvršavanju međunarodnih ugovora i Zakonu o zaduživanju, dugu i jamstvima BiH, bez odlaganja poduzme potrebne aktivnosti i ubrza proceduru za zaključivanje financijskih, kreditnih i drugih sporazuma s državama, međunarodnim organizacijama i međunarodnim financijskim institucijama koji su neophodni za implementaciju financijskih sredstava prikupljenih na međunarodnoj donatorskoj konferenciji.

Zadužena su državna ministarstva komunikacija i prometa te financija da, u suradnji s nadležnim entitetskim ministarstvima, odmah poduzmu aktivnosti da bi se ubrzala realizacija EBRD kredita i stvorile mogućnosti za realokaciju ovih sredstava.

Kopirati
Drag cursor here to close