Ali neće u Europu

Rani krumpir iz Hercegovine izuzetno kvalitetan

Gospodarstvo / Flash | 08. 04. 2014. u 09:51 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Krumpir iz Bosne i Hercegovine, a prvenstveno rani krumpir koji dolazi iz Hercegovine, izuzetno je kvalitetan i poljoprivredni proizvođači čine sve da bi došlo do njegovog izvoza u zemlje Europske unije, ali unatoč tome mislim da do toga neće doći još za godinu-dvije, rekao je za Agenciju Fena predsjednik Udruženja poljoprivrednika u BiH Miro Pejić.

Pejić ističe da je BiH u prošloj i pretprošloj godini značajno smanjila izvoz krumpira u odnosu na tri do četiri godine ranije.

''BiH u Hrvatsku ne izvozi krumpir od njenog službenog ulaska u EU, a prema EU nismo mogli ni nekoliko godina ranije, odnosno od onda kada se pojavila bakterija Escherichia coli, a pošto BiH nije imala neku provedbu mjera, onda je stopiran cijeli izvoz prema EU. Oni uvijek nalaze razlog da nam uspore izvoz, sada krumpira, a tako je bilo i s nekim drugim kulturama'', rekao je Pejić.

Kazao je da je EU odlučna da BiH, kada je riječ o izvozu krumpira, drži na jednoj distanci iako je proizvodnja u BiH nebitna i neznatna za EU tržište i ničim ne bi ugrozila njihove proizvođače.

''To je krumpir koji uspijeva bez primjene pretjeranih umjetnih sredstava, a bio je prisutan uglavnom na tržištima Slovenije, Austrije, Njemačke, a sad je situacija takva da tamo ne može i nešto prošle godine je plasirano u Srbiju i preko Srbije u Rusiju i Ukrajinu'', kazao je Pejić.

Kao što je poznato u BiH su od 25. ožujka do 3. travnja boravili inspektori Ureda Europske unije za hranu i veterinarstvo (FVO) radi ocjene kontrole zdravlja bilja u sektoru krumpira i ocjene ispunjenosti uvjeta za izvoz krumpira u zemlje Europske unije

Po završetku revizije inspektori Ureda Europske unije za hranu i veterinarstvo prezentirali su preliminarne rezultate i zaključke o obavljenoj reviziji, te su naglasili da je fitosanitarno zakonodavstvo u BiH, u oblasti zdravlja krumpira, u potpunosti usuglašeno sa zakonodavstvom Europske unije.

U izvještaju nisu navedeni nikakvi ozbiljni sustavni nedostaci ni u funkcioniranju fitosanitarnog sistema u BiH. Najznačajnija preporuka iz preliminarnog izvještaja jest da se broj uzoraka krumpira za ispitivanje na prisutnost prouzrokovača prstenaste i smeđe truleži krumpira mora povećati četiri puta.

U tom kontekstu, Pejić smatra da ćemo i to morati ispoštovati i da je EU odlučna u svojim namjerama.

I Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, prije nekoliko dana prihvatilo je Izvještaj Ureda za zaštitu zdravlja bilja o provođenju Programa posebnog nadzora karantenskih štetnih organizama na krumpiru u Bosni i Hercegovini za 2013., koji će biti nastavljen i u idućem razdoblju.

Ova sustavna kontrola je u 2013. pokazala da na krumpiru koji se uzgaja, skladišti i distribuira u BiH nije utvrđena prisutnost najznačajnijih karantenskih štetnih organizama, i to "Ralstonia solanacearum" i "Clavibacter michiganensis ssp.sepedonicus".

Kopirati
Drag cursor here to close