12-godišnja agonija

Radnici Soko Aira u borbi protiv mita, korupcije i nerada

Gospodarstvo / Flash | 14. 04. 2014. u 12:14 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Radnici poduzeća Soko Air d.o.o. Mostar uputili su zahtjev Federalnom ministarstvu financija da se zatvore sokolove hale dok im se ne izmire dugovanja.

Preslike zahtjeva s pečatom Federalnog ministarstva financija na kojem je vidljivo da je ministarstvo isto i zaprimilo radnici su polijepili po gotovo čitavom gradu uz napomenu kako na taj način žele čitavu javnost upoznati s leglima mita, korupcije i nerada.

Za sve ovo vrijeme, kako su naglasili, od ukupna nekadašnja 53 radnika tvrtke sedam njih je preminulo, kao i jedan od njihovih odvjetnika.

 - Prije više od 12 godina pred Općinskim sudom Mostar pokrenuli smo sudski postupak protiv firme Soko Air d.o.o. Mostar da nam se isplati 6 zarađenih plaća iz 2001. godine. S kriminalnim radnjama u tvrtki upoznali smo Financijsku policiju u Mostaru i Sarajevu, međutim, oni nisu poduzeli ništa. Evo već 12 godina radnici tvrtke Soko Air nalaze se na čekanju, bez ikakve naknade, bez uplaćenog radnog staža, istaknuli su radnici navedenog poduzeća.

Neki od radnika, kako su naglasili, napuštaju tvrtku, neki odlaze u mirovinu, a jedan dio je još u tvrtki.

- Za direktore tvrtke postavljaju se umirovljenici, sada Ljubo Lončar koji rijetko i dolazi u tvrtku, a nema ni tajnice. Sud je donio odluku u našu korist o prodaji jedne nekretnine od dvije u vlasništvu tvrtke. Do sada su održana tri ročišta o razgledanju nekretnine, međutim, nitko iz Suda, ni od izvršitelja nije došao otključati Halu sklopova. Dok smo radili, od Hale sklopova dobivali smo samo dvije plaće, a ona se iznajmljivala samo 7 dana za održavanje Sajma gospodarstva i ima 9100 metara četvornih.

Kome sve ove godine ide novac od korištenja hale i na koji i čiji račun, trebali bi se pozabaviti i Sud i Financijska policija i Porezna uprava, kao i na koji način je prodana jedna od hala za 5000 maraka prema riječima prijašnjeg direktora Rafe Marinčića, istaknuli su za Dnevni list radnici poduzeća Soko Aira d.o.o. Mostar.

Za sve ovo vrijeme, kako su naglasili, od ukupna nekadašnja 53 radnika tvrtke sedam njih je preminulo, kao i jedan od njihovih odvjetnika.

- Tražimo da se Hala sklopova, vlasništvo tvrtke Soko Air d.o.o. Mostar, zapečati i zabrani njezino korištenje dok se ne izvrše zahtjevi radnika, stoji u zahtjevu koji su radnici Soko Air d.o.o. Mostar uputili Federalnom ministarstvu financija.

Kopirati
Drag cursor here to close