Na rubu snaga

Radnici "Krivaje Mobel" najavljuju štrajk glađu i spaljivanje benzinom

Gospodarstvo / Flash | 03. 05. 2016. u 13:16 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukoliko izostane reakcija Vlade Federacije BiH oko "Krivaje Mobel" do petka 6. svibnja do kada je grupa radnika ovog poduzeća dala rok Vladi, grupa od nekoliko stotina radnika najavila je da će se zatvoriti u jednu zgradu i započeti štrajk glađu dok se ne iznađe riješenje za poduzeće.

Radnici najavljuju represivne mjere a jedna od njih je i da će se politi benzinom i zapaliti ukoliko ih netko pokuša spriječiti u tome, jer se nalaze na izmaku snaga, a više nemaju šta izgubiti.

‘’Održan je zbor radnika "Krivaja Mobela" koji traže svoja prava od 25. prosinca 2015. Svi smo ogorčeni jer nema rješenja, nema reakcije Federalne vlade. A oni su i prodali imovinu IP.Krivaje u stečaju Ortačkoj grupi, te dali suglasnost Nadzornom odboru za preuzimanje kredita kao dio cijene Krivaje od 8,7 milijuna maraka, tj. da Dionička grupa uplati 2,3 milijuna KM i i preuzme 6,5 milijuna kao reprogram kredita od Zavoda za zapošljavanje sa ciljem da se sačuvaju radna mjesta svih 1.049 radnika. Sada samo nijemo posmatraju iz Vlade FBiH i gledaju kako kriminalna grupa drži Zavidoviće u karantinu. Zbog svega ćemo posegnuti za rigoroznim mjerama do ispunjenja naših zahtjeva“, kazao je jedan od radnika "Krivaja Mobela".

Uvjeti radnika su da do petka dođe stečajni upravnik u "Krivaju Mobel" kako bi radnici mogli ostvariti svoja primanja putem biroa, da po hitnom postupku Vlada Federacije da naredbu Razvojnoj banci i Zavodu za zapošljavanje da pokrenu sudski spor oko potpisanog ugovora o reprogramu kredita i istom tužbom zatraže ništavnim taj ugovor, te da se pod hitno zakaže sastanak na kojem bi premijer Fadil Novalić sa svojim suradnicima, direktor Razvojne banke Salko Selman, direktor Zavoda za zapošljavanje, stečajni upravnik IP Krivaja u stečaju Hamdija Muratović, načelnik općine Zavidovići Suad Omerašević, premijer Zeničko-dobojske županije Miralem Galijašević i predstavnik državnog Tužiteljstva razgovarali o problemima i „kako bi se skrenula pažnja na pristrasnost Županijskog tužiteljstva ZDŽ spram Ortačke grupe. Ukoliko se to ne dogodi, izjavilo je nekoliko radnika "Krivaja Mobela", stupit će u štrajk glađu, već od petka za kada je najavljen Zbor radnika.

Nažalost u o ovom nekadašnjem industrijskom gigantu problemi su 20 godina ali 2014. godine kada je Vlada FBiH Nermina Nikšića potpisala ugovor s “Dioničkom grupom” svi samo se nadali da je došao kraj mukama Krivaje a samim tim i Zavidovića. Nažalost tada dolaze i najveći problemi koji su eskalirali krajem 2015. godine a isti i do danas se nisu pomjerili s mrtve točke. Ovaj problem nije samo radnika njih oko 800 koliko je ostalo u poduzeću prije prekida prozivodnje, nego i ostalih poduzeća koja su direktno ili indirektno vezana za ovo poduzeće kao i cijelog grada jer Krivaja je isto što i Zavidovići, prenose Nezavisne.

Kopirati
Drag cursor here to close