milijarder Rotenberg

Putinov džudo partner gradi most prema Krimu

Gospodarstvo / Flash | 30. 01. 2015. u 14:04 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruska vlada je priopćila u petak da je izgradnju mosta koji će povezivati Rusiju s Krimom, koji je pripojila Moskva, povjerila milijarderu Arkadiju Rotenbergu, džudo partneru predsjednika Vladimira Putina.

Prema dekretu objavljenom na internetskoj stranici vlade, Stroigazmontaj treba isporučiti cestovni i željeznički most prije prosinca 2018. godine, po cijeni ograničenoj na 228,3 milijarde rubalja (2,9 milijardi eura).

Prelazak moreuza Kerč, 4,5 kilometara između Azovskog i Crnog mora istočno od Krima, jedini je način, osim avionom, da se dođe na poluotok s ruskog područja bez prolaska kroz Ukrajinu. Vezu trenutno osigurava trajekt.

Šezdesettrogodišnjeg Arkadija Rotenberga, osobu koja je sa svojim bratom Borisom među ruskim osobama bliskim vlastima, kaznile su Sjedinjene Američke Države i Europska unija.

Američko ministarstvo financija je tvrdilo u ožujku da su dva brata "dobila milijarde dolara u ugovorima za Gazprom i Zimske olimpijske igre koje je dodijelio Putin".

Magazin Forbes procjenjuje bogatstvo Arkadija Rotenberga na četiri milijarde dolara.

''Od sada, svako širenje u inozemstvo je za mene nemoguće, ali se ne plašim'', rekao je poslovni čovjek u razgovoru za časopis Kommersant.

''Sa 63 godine, ja više mislim na ono što ću ostaviti iza sebe, na bilans mog života. Živim u Rusiji i nemam namjeru nigdje otići. Svuda sam već išao'', rekao je on.

Izgradnja ovog vrlo simboličnog projekta, koju je najavio Vladimir Putin, čini se komplicirana zbog troškova i nemogućnosti da se pronađu sredstva od zapadnih banaka, znači da država treba potpuno financirati, u trenutku kad nastoji smanjiti svoje troškove zbog kompenzacija vezanih za pad prihoda od nafte.

Sudjeovanje kompanija BTP, kao što je često za velike infrastrukturne objekte u Rusiji, bit će delikatno i Stroigazmontaj nije nikada gradio neki most. Rotenberg je spomenuo moguće sudjelovanje kompanija BTP-a iz Turske ili Južne Koreje.

Kopirati
Drag cursor here to close