U Rijeci i Sisku

Pusić: Vlada će se boriti za opstanak Ininih rafinerija

Gospodarstvo / Flash | 28. 09. 2014. u 14:53 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica HNS-a, prva potpredsjednica hrvatske Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je danas da će Vlada braniti opstanak Ininih rafinerija - i u Rijeci i u Sisku, istaknuvši kako je MOL preuzeo odgovornost da te rafinerije funkcioniraju.

Na novinarsko pitanje kako će se Vlada postaviti s obzirom da je MOL-ova koncepcija opstanak samo jedne od tih dviju rafinerija, Pusić je odgovorila da je Ina veliki nacionalni hrvatski projekt te da se vode dvije arbitraže - u Washingtonu i Genevi, vezane uz upravljanje Inom i uz model upravljanja u odnosu na vlasničke udjele.

Pusić je objasnila da je riječ o vrsti sudskih procesa pa ih stoga ne bi komentirala te ocijenila da je, s obzirom na pravomoćne presude u slučaju bivšega premijera Ive Sanadera, a u vezi s Inom, "jasno da nešto u tim pregovorima i ugovorima nije na zdravim temeljima."

"Što se nas tiče, mi ćemo braniti ne samo opstanak dviju rafinerija, nego i činjenicu da je MOL originalno preuzeo odgovornost da one dalje funkcioniraju", rekla je Pusić dodavši da u postojećem modelu upravljanja, Hrvatska kao suvlasnik nema mogućnost sprječavanja odluka, prenosi Fena.

Ali, istaknula je, s obzirom na spomenute arbitražne procese koji su u tijeku, te odluke jedne od tih arbitraža - da se ne smiju donositi odluke koje su na poslovnu štetu Ine.

"Mislim da su temelji za naše inzistiranje", rekla je predsjednica HNS-a Vesna Pusić na konferenciji za novinare u sklopu sastanka HNS-ova Tima u Delnicama, piše Fena.

Kopirati
Drag cursor here to close