Skupština

Punomoći mrtvaca u Aluminiju: Prijava protiv Miloša, Anića i Sesara

Gospodarstvo / Flash | 20. 08. 2015. u 11:29 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje građana, dioničara, akcionara i udjeličara u društvima i investicijskim fondovima u BiH (UGDAU DIF U BIH) podnijelo je kaznenu prijavu Tužiteljstvu Hercegovačko-neretvanske županije protiv Dalibora Miloša, direktora “UNIS Telekoma” d.d. Mostar, Samira Anića, predsjednika Udruge malih dioničara Aluminija – “Aluminijaš” i Branka Sesara, dopredsjednika Udruge “Aluminijaš” za organizirani kriminal, objavio je Dnevni list.

U prijavi je navedeno kako su Miloš, Anić i Sesar krivotvorili papire i punomoći malih dioničara kako bi pribavili potporu najmanje pet posto malih dioničara u Aluminiju i na taj način predložili Dalibora Miloša da predstavlja male dioničare u Nadzornom odboru Aluminija. Tako bi utjecali na krucijalne odluke vezane za ovo poduzeće, a prije svega na smjenu i imenovanje Uprave poduzeća.

''Saznavši da je Aluminij d.d. Mostar zakazao Skupštinu dioničara za 24. kolovoza 2015. godine u 12 sati, s dnevnim redom na kojem je između ostalog donošenje odluke o razrješenju članova Nadzornoga odbora Aluminija d.d. Mostar koji zastupaju državni kapital, na osnovi Odluke Vlade FBiH i imenovanje v.d članova Nadzornog odbora, ‘Organizirana skupina’ se organizirala da iskoriste član 243. stav 1. Zakona o gospodarskim društvima i da u ime dioničara ili grupe dioničara sa najmanje 5 posto ukupnog broja dionica s pravom glasa pismeno predlože pitanja i prijedloge odluka za uvrštavanje na dnevni red skupštine društva, kao i izmjenu dnevnog reda i prijedloga odluka Skupštine koja je sazvana, najkasnije osam dana od dana objavljivanja obavještenja iz člana 242. stav 1. ovog zakona. Tako su i uradili i blagovremeno u danom roku od osam dana dostavili su u Aluminij dopunu za dnevni red vezano za točku pet i šest tj. da i oni glasuju za smjenu Nadzornog odbora zbog gubitka povjerenja dioničara ispred “malih dioničara” i tako steknu pravo da glasaju za imenovanje novih članova ispred “malih dioničara”. Sve u cilju da u Nadzornom odboru Aluminija steknu ‘svoje’ članove i tako imaju i glasove za donošenje Odluka koje isključivo samo njima odgovaraju, a ne Društvu u cjelini. Kada je Odbor za glasovanje (čiji je to i zadatak po Zakonu) utvrđivao ispravnost pristiglih punomoći vezanih za dopunu dnevnog reda tj. kada su utvrđivalo usporedba imena na punomoći s listom dioničara iz RVP, a koje su bile u kompletu za dopunu dnevnog reda, utvrđeno je niz nezakonitosti vezano za ispravnost tih punomoći, a koje smo i mi utvrdili na osnovi dokumentacije koju smo vidjeli i koja se i Vama dostavlja kao dokaz, da se radi o kaznenom djelu: falsifikatu, prijevari, krivotvorenju isprava, a kasnije i lažnom predstavljanju. Original dopune dnevnog reda s punomoćima se nalazi u Aluminiju i predlažemo Tužiteljstvu da po službenoj dužnosti zatraži originale'', navodi se u prijavi.

U kaznenoj prijavi, piše dalje Dnevni list, navodi se deset imena malih dioničara čije punomoći su falsificirane s krivotvorenim potpisima vlastodavca i s pogrešnim JMBG.

''Ističemo posebno da postoji punomoć mrtvog čovjeka koji je dao punomoć za Skupštinu'', navodi se u prijavu u kojoj se navode i dokazi za spomenute navode.

U kaznenoj prijavi se precizira da je Dalibor Miloš (...) ''zatim krivotvorio ispravu punomoći s lažnim potpisima vlastodavaca i na taj način svjesno izradio lažnu ispravu – punomoć, s ciljem da se takva isprava – punomoć, upotrijebi kao prava, zbog upotrebe kod dopune dnevnog reda zakazane Skupštine i kao treće ostvario poseban slučaj krivotvorenja isprave jer je kakav papir – punomoć neovlašteno popunio lažnim potpisom vlastodavca koja ima vrijednost za pravne odnose vezane za donošenje Odluka na Skupštini, kao i što je ispravu – punomoć izdao u ime druge osobe bez njezinog ovlaštenja, a pogotovo u ime osobe koja ne postoji tj. umrla je, a što se vidi iz zapisnika Odbora za glasovanje od 31. srpnja 2015. i kao punomoćnika tj. izdavateljem isprave Dalibora Miloša, uz svoj potpis naveo da ima kakav položaj punomoćnika s pravom da glasuje na Skupštini''.

Dodaje se kako se Miloš na osnovi navedenog deklarirao da je predstavnik “malih dioničara” u Aluminiju što navodi na kazneno djelo lažnog predstavljanja iz člana 369 KZ FBiH, a s ciljem da sebi ili drugom pribavi kakvu korist u članstvu Nadzornog odbora Aluminija.

U prijavi dalje piše kako su predsjednik i dopredsjednik Udruge malih dioničara ''Aluminijaš'' Samir Anić i Branko Sesar oranizirano “sakupljali” punomoći za Dalibora Miloša, a da pri tome nisu htjeli poštivati odredbe člana 20. Pravilnika o upravljanju dioničkog društva.

Vlada FBiH je u svibnju ove godine predložila imenovanje troje v.d članova Nadzornog odbora Aluminija ispred državnog kapitala – Rafaela Gagru, Ivicu Raspudića i Dalibora Miloša. Nakon toga, došlo je do izmjene ove odluke jer je Miloš ”izabran” da zastupa interese malih dioničara pa je u NO ispred Vlade FBiH ušao Zdenko Klepić.

Inače, u NO sjedi ukupno sedam članova – tri ispred malih dioničara, tri ispred državnog udjela i jedan koji zastupa interese Republike Hrvatske, koja je vlasnik 12 posto mostarske kompanije. Plan HDZ-a je da se smjene i imenovanja novih članova urade na Skupštini Aluminija 24. kolovoza. Nakon toga uslijedila bi smjena uprave, a u kontekstu novog direktora spominjao se Damir Ljubić, ali i gore navedeni Dalibor Miloš, navodi Dnevni list.

Kopirati
Drag cursor here to close