Tanko

Provedeno samo 34 posto mjera iz Reformske agende

Gospodarstvo / Flash | 30. 05. 2016. u 11:26 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Provedba Reformske agende ne odvija se zadovoljavajućom dinamikom, a pozitivni efekti vidljivi su tek na nekoliko od 60 praćenih indikatora. Kumulativno promatrano, za razinu BiH i entiteta, samo 34 posto mjera iz Reformske agende je realizirano'', navode Centri civilnih inicijativa (CCI), koji su predstavili obuhvatan izvještaj ''Stanje nacije''.

Izvještaj daje precizan pregled provedbe Reformske agende, kao i stanje u oblasti javnih financija, javne uprave, vladavine prava, poslovne klime i konkurentnosti, tržišta rada, socijalne i mirovinske politike, te na kraju utjecaj svega pobrojanog na kvalitetu života građana.

''Transparentnost, strukturalnost i efektivnost donesenih mjera je krajnje upitna. Vladavina prava, stanje javnih financija, razina korupcije, javna potrošnja, zaduživanje, razina mirovina, razina prosječnih plaća, razina investicija, stopa aktivnosti radne snage, te stopa nezaposlenosti, kategorije su bez značajnih promjena tijekom šest posljednjih godina. Financijski sustav je zbog bankarskih afera destabiliziran, a valuta je prvi put poslije rata ugrožena. Polovina novčane mase nije konvertibilna! Alarmantno je stanje javnog duga i proračunskog deficita, koji je dostigao povijesni rekord od 4,3% BDP-a. Poreska dugovanja iznose nevjerojatnih 3 milijarde KM, a preko 80% toga duga načinila su javna poduzeća i institucije. Efikasnost sudova i tužiteljstava u procesuiranju korupcije i gospodarskog kriminala je izuzetno niska, što se odražava na gotovo sve sfere društva, europski put i blokira reforme'', naveo je Adis Arapović, program menadžer CCI-a.

Dodao je kako se reformama mora pristupiti mnogo odgovornije, transparentnije, obuhvatnije, i ciljano na životni standard građana, a ne na ispunjavanje uvjeta za nova kreditna zaduženja.

''Strukturalne reforme u obrazovanju, zdravstvu, socijalnoj i mirovinskoj politici, te posebno pravosuđu, moraju postati prioriteti tokom 2016.'', naveo je Arapović.

Inače, izvještaj Stanje nacije sastavni je dio kampanje Posao narodu, kojom CCI želi dati doprinos provođenju i efektivnosti reformi u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close