Prosvjed protiv zagađenja

Prosvjed u Opinama: Stanovnici zaustavili kamione boksita

Gospodarstvo / Flash | 20. 04. 2015. u 13:12 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stanovnici mostarskog naselja Opine blokirali su danas put prema teretnoj stanici Željeznica Federacije BiH u južnom dijelu grada, kako bi spriječili dovoz boksita u neposrednu blizinu njihovih domova.

Razlog tome je, kako su naveli, učestala pojava kancerogenih oboljenja tamošnjih mještana koji već godinama na svim razinama vlasti bezuspješno traže premještanje ovog odlagališta rude.

Predsjednik udruženja građana Opine Ismet Kodro kaže kako ovo nije prvi prosvjed građana, na koji su se vladajuće strukture oglušile, ali da neće biti ni posljednji pokušaj da se izbore za osnovna ljudska prava - pravo na život.

"Podnijeli smo i niz tužbi i zahtjev za reviziju nekakvih dozvola koje su u najmanju ruku sumnjive. Da bi stav bila gora iz cijele priče lokalna zajednica koja i snosi sve posljedice potpuno je isključena", izjavio je Kodro agenciji Anadolija.

Prosvjedima su već pokušavali privući pažnju na problem koji ih godinama tišti, ali bezuspješno, no kako su putem privatnih kanala doznali da se ruda danas ponovno dovozi u njihovo naselje, odlučili su tome stati na put, te kamione zaustavili.

Mještanin Mujo Nikontović, kaže da ima ozbiljne zdravstvene probleme, a prije nekoliko dana članici njegove obitelji je dijagnosticiran karcinom.

"U jednom mjesecu smo sahranili četvero naših mještana koji su preminuli od kancerogenih oboljenja, a prije nekoliko dana od raka je umrlo dvoje ljudi. Ako to nije dovoljno alarmantno da se ovdje nešto hitno poduzme ja ne znam što je", kazao je.

Podsjećamo, ovo nije prvi put da mještani ovog naselja prosvjeduju. Naime, stanovnici su prosvjedovali i u studenom zbog istog problema.

Kopirati
Drag cursor here to close