Jeste li normalni?

Prosvjed ekologa zbog naftnih platformi u Jadranu

Gospodarstvo / Ekologija | 10. 03. 2015. u 14:34 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Crnogorska nevladina organizacija "Gren home", koja se bavi pitanjem ekologije i zaštite okoliša, u suradnji s Udrugom hrvatskih organizacija "SOS za Jadran" organizirala je danas u Budvi prosvjed protiv najavljenog istraživanja nafte i plina u Jadranskom moru.

Povod za prosvjed je Jadranski summit o nafti i plinu, koji je danas počeo u Budvi u cilju ispitivanja mogućnosti i izazova u području eksploatacije nafte i plina u jadranskoj regiji. Prosvjedu se, kako prenosi Tanjug, priključio i dio aktivista organizacija za zaštitu okoliša s prigodnim transparentima čiji sadržaj jasno govori da naftne platforme ne žele vidjeti na Jadranu.

Podrška ekološkim organizacijama u Crnoj Gori koje se protive istraživanju nafte i plina u crnogorskom podmorju stigla je i iz Hrvatske, od koalicije "SOS za Jadran" koja se zalaže za očuvanje Jadrana od naftnog zagađenja i smatra da borba treba biti zajednička.

Aktualne rasprave i dvojbe oko mogućih novih bušotina u Jadranu strelovito su se proširile te je tako osim službene Italije, koja je već pokrenula postupak procjene prekograničnog utjecaja na okoliš unatoč tome što u Jadranu sami imaju deset puta više istražnih bušotina od Hrvatske, spominjanje bušotina, platformi i nafte počelo iritirati i mnoge europske turiste.

"Pa jesu li vaši normalni? Imate najčišće more u Europi i sad biste radili platforme?! Morate se izboriti da se to ne dogodi! Kako mislite imati i turizam i platforme? Je li to stvarno istina?", samo su neka od pitanja koja posljednja dva-tri tjedna slušaju hrvatski turistički predstavnici u Njemačkoj.

Prosvjed je podržala i nevladina organizacija MANS iz koje je poručeno da Ministarstvo gospodarstva Crne Gore ovaj projekt provodi "potpuno netransparentno". Na javni poziv za dostavljanje ponuda za dodjelu ugovora o koncesiji za proizvodnju ugljikovodika u podmorju Crne Gore javilo se šest tvrtki i dostavilo tri ponude.

Kopirati
Drag cursor here to close