sjećanje

Prošla je 31 godina od potopa 'Titovog okna' na mostarskom Rudniku

Gospodarstvo / Flash | 25. 05. 2016. u 14:40 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U srijedu 25. svibnja navršila se 31 godina otkako se potopila jama Novo ili Titovo okno. Naime, na današnji dan zauvijek je prestala eksploatacija u jamskim prostorijama crnog zlata na mostarskom Rudniku. Od tada, pa do 1992. godine tj. kada se i konačno zatvara Rudnik mrkog uglja Mostar, eksploatacija se vršila na Površinskom kopu Vihovići, koji je otvoren 1963. godine.

Sabotaža na Titov rođendan?

Jama Novo okno potopljena je jer je došlo do težeg kvara na trafostanici Rudnik kada je uništen trafo s rezervnim napajanjem uslijed udara groma.

''U jami su se tada srećom zatekla dva rudarska inspektora koja su na licu mjesta mogli uvidjeti o čemu se zapravo radilo. Inače bilo bi svašta, a čak bi se moglo sumnjati i na sabotažu. Poznato je da je tog dana bio Titov rođendan. Naime to se dogodilo oko 9 sati ujutro na prvoj smjeni. Kada je bio prvi udar groma, svi ljudi su povučeni na gornje okno (vjetreno) a pumpari su sišli u jamu'', navodi se u knjizi priča o rudarima 'Mostarski rudnici' čiji je autor Dragan Vidović.

Novo okno

U ovoj jami je dubina Izvoznog okna 155 metara, a Zračnog okna 105 metara.

''Rudar Jure Đinkić priča da se kod Zračnog okna nalazio bazen za vodu. Tu su bile drobilice koje su drobile kamenje koje je miješanjem s vodom služilo za zamuljivanje tako što bi se cijevima ubacivalo u jamu. Tragovi tog objekta bili su vidljivi sve do konca 2012. godine, kao i željeznog tornja koji je tada uklonjen, a na tom mjestu se počinje graditi stambeni objekt. Prava je šteta što toranj danas ne svjedoči vremenu, kao i dimnjak nekadašnje termoelektrane'', navodi Vidović u svojim 'rudarskim pričama'.

Projektant jame Zgoni ili Novo okno bio je Ivo Trampuž a otvorena je na dan sv. Barbare, 4. prosinca 1939. godine, kada je na mjestu sadašnje Rudarske uprave bila velika proslava. Kasnije je ta jama dobila ime Titovo okno, na Dan rudara 21.prosinca 1949.godine.

U mostarskoj Slobodi piše da su iz Titova okna izvađene prve količine ugljena 1946.godine. Točno je i jedno i drugo, odnosno partizani su ponovno vršili otvaranje te jame, valjda kada se jama potpuno pripremila za otkop. Od imena Titovo okno ponovno dobiva ime Novo okno. Naime od 1941. godine do 1945. godine Rudnikom u Mostaru upravlja NDH. U tom razdoblju radovi nisu uopće obustavljeni.

Kopirati
Drag cursor here to close