709.901 putnika

Prošla godina najuspješnija u povijesti Međunarodne zračne luke Sarajevo

Gospodarstvo / Flash | 26. 01. 2015. u 11:44 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od 1996. godine do kraja 2014. godine kroz Međunarodnu zračnu luku Sarajevo prošlo je skoro osam milijuna putnika, a prošla godina smatra se najuspješnijom u povijesti ovog javnog poduzeća.

Na ovakve rezultate ponosni su svi uposlenici sarajevske zračne luke, kazao je danas direktor Međunarodnog aerodroma Sarajeva Ivica Veličan.

"Proteklu 2014. završli smo sa najboljim rezultataima u povijesti zračne luke. Od poslijeratne 1996. godine otkako je zračna luka otvorena za civilni promet, do kraja 2014, kroz njega je prošlo oko osam milijuna putnika, a u samoj 2014. smo imali rekordan broj putnika u povijesti aerodroma, a to je 709.901", kazao je Veličan.

Kazao je kako je s povećanjem broja putnika povećan i broj operacija, a profitni centri su također zabilježili porast prihoda.

"Tako da je sa tim takvim rezultatima i ostvareni dobitak za 2014. godinu iznosio 6,5 milijuna KM. Svih 450 zaposlenika su nazaslužniji za taj uspjeh", kazao je Veličan.

Veličan je podsjetio kako je prošle godine ovo poduzeće obilježilo 45 godina postojanja, a za to vrijeme, istaknuo je, postignuto je dosta toga. Tome u prilog ide i činjenica kako su u zračnoj luci prvobitno operirale dvije aviokompanije, dok danas operira njih 11, javlja Anadolu Agency (AA).

"Ovo je jedna od vodećih zračnih luka u regiji u odnosu na broj stanovnika i na broj putnika, jer posljednji podaci pokazuju da zračne luke u okruženju isto imaju porast, ali ne ovoliki kao mi", kazao je Veličan dodajući kako su bitni suradnici zračne luke Granična policija, carinska ispostava te Vatrgoasna postrojba bez kojih promet ne bi bio moguć.

Kada je riječ o planovima za 2015. godinu, oni su zasnovani na produženju usluga sadašnjim kompanijama te uvođenju u promet novih. Pored toga, zračna luka u budućnosti planira proširenje kapaciteta putnika u odlasku i dolasku.

"Na šalterima kontrole putovnica, sada je pet boksova, a za koji mjesec će ih biti osam. I tu ćemo putnicima omogućiti komforniji dolazak i odlazak. U fazi smo opremanja još modernijim elementima opreme koja mora biti na svjetskoj razini i samim tim tu su i pohvale svih svjetskih i europskih organizacija koje rade kontrole sigurnosti", kazao je direktor Zračne luke.

Na pitanje novinara jesu li tekse u zračnoj luci najskuplje u regiji, Veličan je kazao kako u vezi sa tom temom postoje "razna i pogrešna tumačenja".

"Sav prihod na cijeni od aviokarte je prihod aviokomapnije, jedini iznos sa karte od 18 eura dobiva Zračna luka  Sarajevo", kazao je Veličan dodavši da sve ostalo je prihod aviokompanije ili turističke agencije koja reklamira svoje turističke aranžmane.

Kopirati
Drag cursor here to close