Vlada FBiH

Proračun: Napunjeno 38 posto planiranog

Gospodarstvo / Flash | 28. 07. 2016. u 13:03 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH danas je na sjednici, kojom je po ovlaštenju premijera FBiH Fadila Novalića predsjedavao zamjenik premijera i ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, donijela Uredbu o utvrđivanju vlastitih prihoda, načina i rokova raspodjele koja se odnosi na korisnike proračuna Federacije BiH, općina, gradova i vanbudžetskih fondova. Utvrđivanje vrste vlastitih prihoda i načina i rokova raspodjele korisnika proračuna županijama bit će uređeno županisjkim  propisima.

Federalna vlada usvojila je Izvještaj Federalnog ministarstva financija o izvršenju Proračuna  Federacije BiH za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2016. godine. Ukupno ostvareni prihodi, primici i financiranja federalnog proračuna u prvom polugodištu 2016. godine iznose 997,6 milijuna KM, što je 38 posto planiranog prema Budžetu FBiH za 2016. godinu. Ukupno obračunati rashodi i izdaci za razdoblje siječanj - lipanj 2016. godine iznose 949,7 milijuna KM, što je 37 posto iznosa planiranog Proračunom FBiH za 2016. godinu.

Prihvaćena je i Informacija Federalnog ministarstva financija o ostvarenim i raspoređenim javnim prihodima, s tabelarnim pregledom, za razdoblje siječanj -lipanj2016. godine. U razdoblju siječanj - lipanj 2016. godine ukupno ostvareni prihodi u Federaciji BiH iznosili su 3.597,6 milijuna KM, što je za pet posto ili za 184,3 milijuna KM više u odnosu na isti period prethodne godine. U ovaj iznos nisu uključena sredstva financiranja.

Vlada FBiH usvojila je Finalni izvještaj Federalnog zavoda za agropedologiju o monitoringu zemljišta na području općine Zenica za razdoblje 2011.-2016, koji je nastao na osnovu ispitivanja zagađenosti zemljišta, biljnog materijala i mlijeka u trajanju od pet godina. U cilju utvrđivanja stepena kontaminiranosti tla teškim metalima, sumporom i organskim zagađivačima uspostavljen je monitoring i provedena su istraživanja na 12 lokacija.

Prihvaćena je i Informacija o pripremnim aktivnostima za davanje odgovora na pitanja Europske komisije u skladu s novom metodologijom izvještavanja o napretku zemalja u procesu pridruživanja EU uvedenom 2015. godine.

Vlada FBiH je, nakon konsultacija sa Ekonomsko-socijalnim vijećem za teritoriju Federacije BiH produžila primjenu kolektivnih ugovora koji nisu usklađeni sa Zakonom o radu do njihovog usklađivanja, a najduže za 90 dana. Ova odluka će biti primjenjivana od 14.8.2016. godine.

Doneseno je i više kadrovskih rješenja, priopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close