HE "Vranduk"

Projekt vrijedan 112,3 milijuna KM: Gradi se prva poslijeratna hidroelektrana

Gospodarstvo / Flash | 09. 01. 2016. u 07:50 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ugovor za izgradnju HE "Vranduk" između JP Elektroprivreda BiH d.d. - Sarajevo i Joint Venture Strabag AG Austrija/Končar - inžinjering za energetiku i transport d.d. Hrvatska (Končar - Ket), potpisan je u Sarajevu.

Ugovor vrijedan 112,3 milijuna KM potpisali su Bajazit Jašarević, v.d. generalni direktor JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo, Besim Imamović, v.d. izvršni direktor za kapitalne investicije i uime kompanija STRABAG AG Austrija, Dragan Pavelić i Končar - KET, Mišo Jurković.

Dvije kompanije udružene u Joint Venture dostavile su najbolju ponudu na Međunarodni javni poziv za izgradnju HE "Vranduk". Potpisani Ugovor po sustavu "ključ u ruke" obuhvaća izradu projektne dokumentacije, proizvodnju, isporuku i montažu opreme, izvođenje građevinskih radova, testiranje i puštanje u pogon postrojenja.

Početak pripremnih radova na terenu planiran je u prvim mjesecima 2016. godine, a izgradnja objekata Hidroelektrane sredinom godine, nakon izrade i revizije glavnih projekata te dobijanja građevinskih dozvola.

Rok za izgradnju 46 mjeseci

Ukupan rok za izgradnju HE ¨"Vranduk" je 46 mjeseci od dana stupanja na snagu Ugovora čijim zaključivanjem je ozvaničen početak radova na izgradnji prve hidroelektrane u sustavu JP Elektroprivreda BiH od 1990. godine.

Potpisivanju Ugovora su prisustvovali predstavnici Vlade FBiH, veleposlanici republika Hrvatske i Austrije, izaslanstvo Zeničko – dobojske županije i Grada Zenice, predstavnici kompanija STRABAG AG i Končar - KET, kao i članovi Uprava JP Elektroprivreda BiH i stručnih timova JP Elektroprivreda BiH.

HE "Vranduk" je protočno postrojenje derivacijskog tipa ukupne snage 19,63 MW i godišnje proizvodnje električne energije 96,38 GWh. Hidroelektrana je važna s aspekta zaštite okoliša jer proizvodnja tzv. zelene energije doprinosi smanjenju emisije CO2 i drugih materija. Za elektroenergetski sustav, HE "Vranduk" je značajna zbog stabilnosti sustava, povećanja proizvodnje i pouzdanosti u opskrbi kupaca.

Izgradnja će omogućiti zapošljavanja domaće radne snage, posebno građevinske operative dok period eksploatacije objekta osigurava otvaranje novih radnih mjesta i raspodjelom koncesijskih, vodnih i drugih vrsta naknada, višemilijunske prihode lokalnoj zajednici i FBiH.

Ugrožavanje spomenika

JP Elektroprivreda BiH je s ciljem izgradnje HE "Vranduk" investirala 1, 5 milijuna KM u realizaciju 34 infrastrukturna projekta u naseljima koja gravitiraju ovom proizvodnom objektu, priopćeno je iz Službe za komunikacije EPBiH.

Podsjećamo, gradnja hidroelektrane iazvala je buru u javnosti zbog mogućnosti ugrožavanja nacionalnog spomenika Stari grad Vranduk. No Federalna vlada u ranijem sazivu i ranije vodstvo Elektroprivrede BiH obećali su kako će područje biti zaštićeno. Tako je tadašnji generalni direktor Elektroprivrede BiH Elvedin Grabovića, u okviru priprema za početak izvođenja radova na gradnji Hidroelektrane Vranduk uručio Plan upravljanja za održavanje Nacionalnog spomenika Stari grad Vranduk direktoru Muzeja grada Zenica Arnadinu Jašareviću.

Ovaj nacionalni spomenik nalazi se u neposrednoj blizini buduće hidroelektrane, a planom su definirani modeli za osiguranje kohabitacije novog hidroenergetskog objekta s lokalnom zajednicom. Osim smjernica za zaštitu kulturne i prirodne baštine planom se doprinosi razvoju ovog područja. Tada je priopćeno kako će za održavanje Nacionalnog spomenika Stari grad Vranduk JP Elektroprivreda investirati oko 150.000 KM, i u skladu s ugovornim obavezama će zaštititi nacionalni spomenik i tvrđavu na Vranduku.

Kopirati
Drag cursor here to close