Obiteljski biznis

Proizvodnja mlijeka na području bugojanske općine ima perspektivu

Gospodarstvo / Flash | 28. 12. 2015. u 09:25 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ekspanzija u proizvodnji jagodičastog voća na teritoriji općine Bugojno ponukala je mnoge poljoprivrednike da se umjesto bavljenja stočarskom proizvodnjom okrenu trenutno jednoj od najprofitabilnijih poljoprivrednih grana - uzgoju malina.

Ipak, broj stočnih grla se, prema informaciji iz Općinske službe za poljoprivredu, nije značajno smanjio u odnosu na razdoblje prije proteklog rata.

Zahvaljujući, prvenstveno, svom radu, ali i općinskim poticajima koji su isplaćivani u 2015., mnogi bugojanski farmeri su u prilici da prošire svoja stada i povećaju broj muznih grla, a samim tim i proizvodnju mlijeka.

''Mljekare Agrocentar iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja, Meggle iz Bihaća i Poljorad iz Travnika, mjesečno od kooperanata s područja bugojanske općine otkupe oko 120.000 litara mlijeka, ili na godišnjoj razini milijun i pol litara'', kazao je Šefik Abazović iz Službe za poljoprivredu općine Bugojno.

Radi se o količini koja, dodaje, ide izravno mljekarama, te se značajna količina mlijeka proda na tržnici i u privatnim trgovinama na području gornjovrbaske regije.

Jedan od uspješnih farmera u Bugojnu je Rusmin Duraković iz naselja Glavice koji mljekari, s kojom ima sklopljen ugovor, godišnje preda 70-80 tona mlijeka.

Proizvodnju mlijeka razvio je u pravi obiteljski biznis u kojem, bez obzira na evidentne poteškoće, vidi budućnost za svoju obitelj.

''Imam dvadeset muznih krava i desetak junica. Otkupna cijena mlijeka mogla bi biti veća, s obzirom na uloženi trud i troškove hrane za stoku, koja je veoma skupa. Primjerice, cijena jednog kilograma stočnog brašna odgovara cijeni jednog litra mlijeka'', kazao je.

Ovaj uzoran domaćin i poljoprivrednik je, na lokaciji iza novosagrađene kuće, započeo izgradnju nove štale, u koju bi na proljeće trebao preseliti svu stoku iz sadašnjeg prostora, koji je postao tijesan.

''Uvjeti za boravak stoke i, općenito, higijena, bit će na višoj razini, što bi se u pozitivnom smislu trebalo odraziti i na kvalitetu i čistoću mlijeka. To je veoma važno uzmu li se u obzir kriteriji izvoza mlijeka iz BiH i propisani standardi Europske unije'', naglasio je Duraković.

Prije proteklog rata u BiH je, kaže, imao mesnicu a jedno vrijeme je radio i kao policajac. Uzgojem stoke, proizvodnjom i prodajom mlijeka bavi se već desetak godina.

Njegov susjed Senad Bajrić, također, živi s obitelji od prodaje mlijeka. U štali trenutno ima 36 grla stoke, od kojih 26 muznih krava, a mjesečno mljekari preda oko deset tona mlijeka.

''Radim skupa s bratom, a u poslu oko stoke često pomogne i supruga. Farma je registrirana i već treću godinu uplaćujemo doprinose. Ova godina je bila bolja od prethodnih. Dobili smo, također, nešto poticaja i, sve u svemu, dobro je'', kazao je Bajrić.

Zadovoljan je rezultatima pa će se, navodi, nastaviti baviti proizvodnjom mlijeka koja, smatra, ima perspektivu na teritoriji bugojanske općine.

''Zatvorili smo krug, napravili objekte, kupili strojeve, traktore, nabavili sve priključke. Imamo dobre krave i podmladak, tako da ne bi trebalo biti problema'', zaključuje ovaj Bugojanac.

Kopirati
Drag cursor here to close