Organic Sarajevo 2015

Proizvodimo organsko, imamo potencijala

Gospodarstvo / Flash | 16. 04. 2015. u 10:40 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cilj projekta ENO Agri jeste razvijanje organske poljoprivrede u prekograničnom području Srbije i Bosne i Hercegovine da bi proizvodi ispunili regulativu Europske unije i našli se u prodaji u zemljama EU, kazao je predsjednik Saveza organskih proizvođača Federacije BiH (Organsko FBiH) Sejad Herceg.

To je rekao danas u Sarajevu povodom predstavljanja rezultata projekta ENO Agri u okviru 4. međunarodnog sajma organske proizvodnje i ekoturizma "Organic Sarajevo 2015." Projekt, čiji je fokus na novim principima u organskoj poljoprivredi, trajao je 23 mjeseca, financirala ga je Europska unija, a implementirao Savez Organsko FBiH. Herceg pojašnjava da je projekt uključio 13 organskih proizvođača iz BiH i 20 iz Srbije.

''Razmišljamo o razvoju ruralnih područja jer BiH kao i Srbija ima velike potencijale u pogledu organske proizvodnje, a nadamo se da ćemo uskoro uspjeti da otvorimo i mnogo radnih mjesta'', kazao je. Podsjetio je da BiH nema zakone za organsku poljoprivredu, ali bez obzira na to, proizvođači koji izlažu i rade u sektoru organske proizvodnje moraju ispuniti legislativu EU za organske proizvođače.

''Nadamo se većem izvozu u organskoj proizvodnji, imamo sve više obradivih površina, i ako budemo imali podršku od države, imat ćemo i veći broj organskih proizvođača u BiH'', zaključio je Herceg.

Kopirati
Drag cursor here to close