Sve za lovu

Procurio popis: Što sve BiH mora napraviti za novac od MMF-a

Gospodarstvo / Flash | 12. 02. 2016. u 06:16 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Među osnovnim kratkoročnim mjerama ili ciljevima koji će biti navedeni u pismu namjere koje će biti usuglašeno prilikom sljedeće posjete Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u ožujku spada povećanje bruto društvenog proizvoda smanjivanjem deficita kao udjela u javnom dugu na razini BiH ispod 1,75 posto.

Naime, Dnevni avaz navodi kako je imao uvid u sadržaj strukturalnih odrednica pisma namjere, na osnovu kojih bi se Izvršni odbor MMF-a trebao odrediti o odobravanju produženog kreditnog aranžmana za našu državu ili dugoročnog fonda stabilnosti koji spada u red najpovoljnijih kredita.
Vlasti bi se trebale obvezati na niz strukturalnih kratkoročnih i srednjoročnih reformi koje će provoditi tijekom kreditnog programa.

Avaz navodi kako vlasti planiraju postipno ojačati naplatu prihoda, što to bi entitetske vlade trebale pospješiti s nekoliko novih zakonskih rješenja.

Jedna od mjera u FBiH odnosi se na jačanje Uprave za inspekcijske poslove i Porezne uprave FBiH, kadrovsko jačanje ovih institucija, zatim jačanje naplate neuplaćenih poreznih prihoda. Od zakonskih rješenja se na razini Federacije ističu izmjene i dopune Zakona o prekršajima.

Entiteti će biti zaduženi da znatno ubrzaju reforme zdravstvenog sektora. U Federaciji su već pokrenute aktivnosti u ovoj oblasti, a tiču se analize i modaliteta izmirenja dugova, uvođenje trezorskog sustava u zdravstveni sektor. Također, u nadležnosti entiteta bit će i restrukturiranje željeznica.

Vlasti će se prema MMF-u, ali i EU, obvezati na jačanje javnih financija, a uskoro bi u okviru ove oblasti u oba entitetska parlamenta trebalo doći do usvajanja zakona o bankama. Ovo zakonsko rješenje, navodi Avaz, podrazumijeva harmonizaciju s direktivama EU i jačanje nadzora nad problematičnim bankama.

Kada je riječ o državnoj razini, srednjoročna strukturalna odrednica je očuvanje integriteta sustava neizravnog oporezivanja te očuvanje Centralne banke BiH kao institucije na razini države koja je nadležna za monetarnu politiku.

Kopirati
Drag cursor here to close