15 milijuna dolara

Problemi oko plina: Kijev platio za cijeli mjesec, Moskva tvrdi samo za jedan dan

Gospodarstvo / Flash | 27. 02. 2015. u 15:10 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajinska plinska kompanija Naftogas priopćila je u petak da je platila 15 milijuna dolara za naredni mjesec isporuke ruskog plina, ali Moskva tvrdi da će taj iznos biti dovoljan samo za jedan dodatni dan isporuke.

''Kompanija je platila isporuku plina za ožujak'', rekao je dužnosnik Naftogasa Andrej Kobolev. Ruski Gasprom, međutim, odgovorio je da je ta uplata dovoljna za samo još jedan dodatni dan isporuke ukoliko plin bude isporučivan prema trenutnoj cijeni.

Rusija i Ukrajina sklopile su sporazum u listopadu prema kojem se Kijev obvezao da će plaćati unaprijed isporuke plina, javlja Fena.

Moskva je početkom ovog tjedna upozorila da će Rusija prekinuti isporuke Kijevu do kraja mjeseca, i ukinuti mogućnost daljeg plaćanja unapred, prenosi Beta.

Inače,Rusija je u petak potvrdila da će sudjelovati na trostranom sastanku koji bi se trebao održati u ponedjeljak u Bruxellesu u pokušaju rješavanja razmirica između Moskve i Kijeva o Gazpromovoj isporuci plina ukrajinskim separatistima.

"Potvrdio sam sudjelovanje i predvidjeli smo razgovarati o svim pitanjima vezanim uz naše odnose u Bruxellesu", izjavio je ruski ministar energetike Aleksandar Novak, dodajući da će se "sigurno razmotriti" pitanje isporuke ruskog plina separatističkim teritorijima tijekom sastanka.

Trostrani sastanak u Bruxellesu u prisustvu ruskog i ukrajinskog ministra energetike predložila je ranije tijekom tjedna Europska komisija koja strahuje za opskrbu EU-a u slučaju prekida dotoka ruskog plina Ukrajini.

Kopirati
Drag cursor here to close