Federacija

Privremeno financiranje: Tri mjeseca bez programa i povećanja broja zaposlenih

Gospodarstvo / Flash | 29. 12. 2014. u 12:02 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odluka o privremenom financiranju Federacije BiH za prva tri mjeseca sljedeće godine u iznosu od 421.823.778 KM usvojena je danas na izvanrednoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

''Ovom odlukom, koju je utvrdila Vlada Federacije BiH, omogućava se isplata neratnih i ratnih invalidnina, plaća i započetih potpora'', rekao je federalni ministar financija Ante Krajina, dodajući kako ovu odluku mora usvojiti još Dom naroda, koji još uvijek nije formiran.

Odluka se donosi radi sprečavanja zastoja financijskih tokova u FBiH u okolnostima kad federalni proračun za sljedeću godinu ne može biti donesen do 31. prosinca tekuće godine.

U vezi ove odluke zastupnici Saveza za bolju budućnost bili su suzdržani. Predsjednici Odbora za ekonomsku i financijsku politiku i Zakonodavnopravnog povjerenstva Dženan Đonlagić i Boris Barun podržali su donošenje odluke.

Mostar 'spašen' 

Ova odluka, kako je naglasio ministar Krajina, ne dopušta nove programe, povećanje broja zaposlenih, kao ni povećavanje broja proračunskih korisnika.

Privremeno financiranje obavlja se razmjerno sredstvima utrošenim u istom razdoblju, a najviše do tromjesečnog prosjeka za prethodnu fiskalnu godinu.

Prema članu 35. Zakona o proračunima u Federaciji i BiH, ako Parlament ne donese proračun prije početka fiskalne godine, privremeno se, na osnovu odluke o privremenom financiranju, nastavlja financiranje poslova, funkcija i programa korisnika proračuna.

Proračun se mora donijeti najkasnije do 31. ožujka tekuće godine. Ukoliko se proračun ne donese do tog razdoblja, nakon toga neće se izvršavati rashodi u bilo koju svrhu osim otplate duga sve dok se proračun ne donese'', rekao je Krajina.

Usvojenim Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o proračuna u FBiH se omogućava da odluku o privremenom financiranju i proračun Grada Mostara za 2015. donese gradonačelnik Mostara uz suglasnost načelnika za financije.

Zbog izostanka lokalnih izbora 2012. godine, nepostojanje Gradskog vijeća Grada Mostara, dopunio je svojom odlukom visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko dajući ovlasti Federalnom parlamentu za donošenje proračuna za Grad Mostar.

OHR zadovoljan

OHR pozdravio je današnje usvajanje Odluke o privremenom financiranju Federacije kao i izmjene i dopune Zakona o proračuna u Federaciji BiH koje se odnose na Grad Mostar u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta.

''Zastupnici u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta djelovali su blagovremeno i odgovorno, jer su usvojeni zakonski akti od suštinskog značaja za osiguranje daljnjeg financiranja institucija, ali i za sva druga proračunska plaćanja, uključujući i ona prema najugroženijim kategorijama, kako na razini Federacije tako i na razini Grada Mostara. Radi svih onih koji ovise o isplatama iz proračuna Federacije i Mostara, OHR očekuje da se Dom naroda Federalnog parlamenta formira što prije, tako da se postupak usvajanja ovih prioritetnih zakonskih akata može završiti'', kaže se u priopćenju iz OHR-a.

Kopirati
Drag cursor here to close