Neum

Privatizacija će spasiti hotel ''Stellu''?

Gospodarstvo / Flash | 05. 01. 2015. u 07:56 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najavljuje se konačno rješenje sudbine Hotela Stella u Neumu, ali možda i neće biti tako. Uskoro će, naime, biti raspisan javni poziv za privatizaciju. Ustavni sud FBiH je razriješio spor nadležnosti između federalne i županijske razine u korist Agencije za privatizaciju Hercegovačko-neretvanske županije.

Ali, treba reći i to da su davno prije toga radnici tuzlanskog Polihema, koji su za vrijeme socijalizma hotel i podigli, na čudan način izbačeni iz igre. No, oni poraz još ne priznaju.

Kompletan predmet privatizacije je, prema odluci Ustavnog suda FBiH, predat u nadležnost Agencije za privatizaciju HNŽ-a, koja će nastaviti gdje je stala prije početka spora. Najavljuje ponovno objavljivanje javnog poziva za prodaju i skoru privatizaciju državnog kapitala od 62,43 posto u hotelu, piše Federalna.ba.

Hotel Stella je izgradio gospodarski subjekt Polihem d.d. Tuzla. Radnici su poslijeratnim odvajanjem hotela od Polihema ostali bez vlasničkog udjela koji je pripao državi te ne odustaju od pravne borbe za dionice.

"Država ne može tek tako isknjižavati vrjedniju imovinu i reći da je to samo državno, a ostatak će dijeliti sudbinu dioničara. To nema nikakve logike niti ima uporišta ni u jednom propisu koji regulira postupak privatizacije", kaže Sanel Nezirić, odvjetnik dioničara Polihema.

Općinske vlasti Neuma početak privatizacije čekaju s nestrpljenjem. Smatraju da će se njome popraviti uvjeti za radnike koji će raditi u hotelu i obogatiti turistička ponuda Neuma.

Hotel Stella je u teškoj ekonomskoj situaciji i posluje s gubicima. Rješenje nagomilanih problema, nadaju se nadležni, doći će s privatizacijom koja bi mogla biti završena već u sljedećih šest mjeseci, piše Federalna.ba.

Kopirati
Drag cursor here to close