Kako preživjeti?

Primanja u BiH manja, cijene divljaju, slijede nova poskupljenja

Gospodarstvo / Flash | 22. 07. 2012. u 12:13 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz Agencije za statistiku u svom redovitom izvješću kažu kako je najveći godišnji rast cijena zabilježen u odjeljcima alkoholnih pića i duhana gdje su cijene za godinu dana skočile za 9,7 posto. Kada su u pitanju stanovanje, voda, električna energija, plin i drugi energenti, dolazi se do zaključka kako je u ovom dijelu došlo do poskupljenja od 5,7 posto, dok je prijevoz skuplji za 3,4 posto.

Oni koji imaju privilegiju hraniti se po restoranima ili, pak, izlaziti na tjedne ručkove, moraju znati kako ove godine plaćaju 2,1 posto više cijene po restoranima i hotelima u kojima se hrane ili borave. I telefoni su skuplji nego ranijih godina, o čemu svjedoči podatak da smo u lipnju ove godine plaćali 1,5 posto više cijene komunikacija u odnosu na lipanj prošle godine. Namještaj je također poskupio, kao i relaksacija i kultura, a hrana i bezalkoholna pića su, prema podacima Agencije, skuplji za 1,1 posto u odnosu na prošlu godinu. Ono što svi građani koji nabavljaju hranu po bh. Trgovinama znaju jest da ova brojka nije realna jer iz dana u dan iz trgovina izlazimo sa sve praznijim lisnicama, ali i vrećicama u koje nije moguće ubaciti ništa osim osnovnih potrepština za preživljavanje. Ipak, iz Agencije kažu kako su cijene padale u lipnju u odnosu na svibanj te kako je hrana za tih mjesec dana pojeftinila za 0,8 posto.

Sindikati, koji poručuju da za razliku od agencija prate realno stanje na terenu, a ne brojke, kažu kako prosječan građanin u BiH ne može preživjeti s ovako visokim cijenama i malim primanjima jer vrijednost potrošačke košarice za četveročlanu obitelj prelazi 1400 maraka.

Nasuprot visokoj košarici, primanja su stalno skoro ista, pa su tako u lipnju zabilježene prosječne plaće od 836 maraka na razini BiH. Ipak, s ovom plaćom rijetki se mogu pohvaliti jer primanja polovice građana koji imaju sreću raditi ne prelaze 600 maraka. Iz sindikalnih organizacija kažu kako plaće u BiH pokrivaju tek nešto više od 40 posto potreba prosječne četveročlane obitelji u kojoj netko ima sreću raditi. O tome svjedoči i podatak da se u BiH sve više kupuju osnovne namirnice, a sve manje takozvani luksuz poput mesa, slatkiša ili sokova.

Sindikati kažu da će potrošnja biti još manja jer je manje i zaposlenih, o čemu svjedoči podatak da je sada na zavodima za zapošljavanje registrirano više od 537 tisuća nezaposlenih osoba, što je za 10 tisuća ljudi više nego u istom razdoblju prošle godine. Uz sve navedeno, kao i uz prognoze da nam samo može biti gore, postavlja se pitanje - Kako živjeti?

Kopirati
Drag cursor here to close