RAK

Prijenos broja nepovoljan, pretplate do 13 KM

Gospodarstvo / Flash | 19. 12. 2014. u 12:02 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visina mjesečne pretplate telekom operatera iznosit će za BH Telecom 12,82 KM, za Telekom Srpske 12,95 KM i za HT Mostar 13,00 KM, objavljeno je nakon sjednice Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) Bosne i Hercegovine.

Kada je u pitanju proces rebalansa cijena u fiksnim govornim uslugama, posljednja faza Pravila o modelu rebalansa cijena telefonskih usluga stupit će na snagu 1. siječnja 2015. godine.

Najviša granična cijena koju propisuje Agencija ostaje nepromijenjena i iznosit će, primjera radi, za pristupnu pristojbu 20,00 KM, mjesečnu pretplatu 13,65 KM, pravna lica 16,40 KM, socijalni paket 4,20 KM.

Također, definiran je bonus uključen u mjesečnu pretplatu u vrijednosti prvih 60 besplatnih minuta u nacionalnom prometu u vlastitoj fiksnoj mreži, a za korisnike socijalnog paketa prvih 100 besplatnih minuta.

Razmatrajući informaciju o pružanju usluga prenosivosti broja, Vijeće je zaključilo kako postoji potreba revidiranja postojećeg Pravila o prenosivosti broja u cilju kreiranja povoljnijih uvjeta za krajnje korisnike prilikom korištenja ove usluge.

U pogledu procesa prelaska s analognog na digitalno zemaljsko emitiranje, Vijeće je zaključio kako nisu ostvareni pomaci iz razloga što javni RTV servisi nisu dostavili usuglašen zahtjev za izdavanje dozvole.

Kako je priopćeno, Vijeće očekuje da će Odbor sustava preuzeti aktivnu ulogu u rješavanju ovog pitanja u pogledu dostavljanja usuglašenog zahtjeva za dozvolu od sva tri javna RTV servisa.

Između ostalog, na sjednici su prihvaćene informacija o aktualnim pitanjima procesa digitalizacije, o primjeni Pravila o modelu rebalansa cijena telefonskih usluga, o realizaciji usluga prenosivosti telefonskih brojeva, o međunarodnom Sporazumu o sniženju cijena usluga roaminga u javnim mobilnim komunikacijskim uslugama, te informacija o ostavci v.d. generalnog direktora.

Kopirati
Drag cursor here to close