Sutjeska

Prevara zbog hidroelektrana: Prešutjeli da su rijeke u nacionalnom parku?!

Gospodarstvo / Flash | 18. 02. 2015. u 14:46 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Gradnja hidroelektrana na Sutjesci nije u skladu sa Zakonom o nacionalnim parkovima, a Studija izvodljivosti je urađena loše'', rekla je zamjenica načelnika općine Foča Radenka Srndović koja je u vrijeme donošenja Studije bila vršitelj dužnosti direktora Nacionalnog parka Sutjeska.

Reagirajući na izjavu pomoćnika ministrice prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske Svjetlane Radusin koja je rekla kako je sve urađeno u skladu sa zakonom, Srndović je navela kako je tadašnje rukovodstvo Parka dalo negativno mišljenje, uz obimno obrazloženje.

"Nije točno da nije bilo reagiranja 2006. godine. Više dopisa je upućeno prema više ministarstava. Naš stav o Studiji izvodljivosti bio je negativan", rekla je Srndović te dodala kako su u obrazloženju tada naveli da je Studija u suprotnosti sa Zakonom o nacionalnom parku.

"I danas sam takvog mišljenja i sigurno da hidrocentralama, bile one male ili velike, nije mjesto u Nacionalnom parku Sutjeska. Imajući u vidu da općina Foča i Republika Srpska raspolažu velikim riječnim potencijalom, to se može uraditi na nekim drugim rijekama, a ne u Nacionalnom parku, gdje je stanište rijetke divljači i gdje je značajan biodiverzitet", navela je Srndovića.

Prema njezinim riječima, u Studiji nigdje nije rečeno da se rijeke nalaze u granicama Nacionalnog parka Sutjeska.

Inače, Centar za životnu sredinu prikupljao je potpise građana protiv gradnjeu nacionalnom parku. Ističu kako je Sutjeska je najstariji nacionalni park u Bosni i Hercegovini i jedno od biološki najraznovrsnijih područja u jugoistočnoj Evropi, čiji su biološki najvredniji dijelovi kanjoni i klisure Sutjeske i Hrčavke i strogi prirodni rezervat Perućica.

Kampanja Bitka za Sutjesku je, kako navode, pokrenuta kao odgovor na planove za izgradnju malih hidroelektrana u Nacionalnom parku Sutjeska. Investitor Drina Hydro Energy iz Ugljevika planira izgraditi pet malih hidroelektrana, dvije na rijeci Sutjesci i tri na Hrčavki.

Kopirati
Drag cursor here to close