Prevara: Kućanski uređaji troše više nego što piše

Gospodarstvo / Flash | 22. 06. 2017. u 07:47 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mnogi kućanski uređaji u realnoj upotrebi troše znatno više električne energije nego što to proizvođači navode, javlja njemački dnevnik Sueddeutsche Zeitung pozivajući se na studije nekoliko europskih organizacija za zaštitu okoliša.

''Ovisno o uređaju, potrošnja energije bila je u pravilu veća za 20 do 30 posto, a u nekim slučajevima i dvostruko veća od one koju je naveo proizvođač'', piše Sueddeutsche Zeitung pozivajući se na rezultate testiranja europskih organizacija za zaštitu okoliša Claps, Ecos, EEB i Topten.

Razlike u rezultatima testiranja u laboratoriju i u stanovima potrošača leže, između ostalog, i u zastarjelim metodama testiranja ali i nerealnim uvjetima potrošnje. Slično organizacije za zaštitu okoliša predbacuju i proizvođačima automobila, prenosi Hina.

Tako je, kako nadalje javlja Sueddeutsche Zeitung, jedan proizvođač hladnjaka do ekstremno niskih rezultata potrošnje došao tako što je hladnjak napunio već rashlađenim testnim objektima i nije otvarao vrata hladnjaka tijekom testa što je daleko od realnih uvjeta.

U standardnim testovima za mjerenje potrošnje energije kod hladnjaka uopće nije predviđeno otvaranje i zatvaranje vrata hladnjaka.

Studija ne spominje modele niti proizvođače jer prema službenim standardima isto testiranje mora proći po četiri primjeraka istog modela uređaja da bi on bio valjan.

Kopirati
Drag cursor here to close