Tuzla

Presuda protiv EP BiH zbog zagađenja zraka

Gospodarstvo / Flash | 26. 06. 2012. u 11:42 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pravosnažnom presudom Županijskog suda u Tuzli, Elektroprivreda BiH dužna je Tuzlanskoj županiji isplatiti sedam milijuna i 105 000 KM, kao naknadu za zagađenje zraka iz Termoelektrane Tuzla od 2002. do 2006. godine.

Odlukom Vlade Tuzlanske županije, o visini naknade za zagađenje zraka iz termoenergetskih objekata, utvrđena je obaveza plaćanja naknade za zagađenje zraka, obveznici plaćanja, način obračuna naknade, uplate i druga pitanja od značaja za provođenje Odluke.

Primjena je počela 01. siječnja 2002. godine, nakon čega je Termoelektrana Tuzla uplatila dio naknade od 151 000 KM. Izvršenje ove obaveze, ubrzo je osporila Elektroprivreda BiH, a 2006. godine protiv ovog javnog poduzeća, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanske županije podnijelo je tužbu radi nastalog duga. Pravosnažnu presudu u korist tužitelja, nedavno je donio Županijski sud u Tuzli.

Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice TŽ-a će ispoštovati rok od 30 dana u kojem bi Elektroprivreda BiH na račun TŽ-a morala isplatiti sedam milijuna i 105 000 maraka. "Ukoliko se to ne dogodi, izvršenje pravosnažne presude Županijskog suda u Tuzli, tražit će se putem nadležnog suda u Sarajevu", kazao je resorni županijski ministar Mirsad Hadžiselimović.

Kopirati
Drag cursor here to close