Željka Cvijanović

Predsjednica Vlade Republike Srpske: Realnim planiranjem i strateškim mjerama sve će se izgraditi

Gospodarstvo / Flash | 09. 08. 2014. u 09:22 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Vlade Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović naglašava da ne postoji adresa na koju nije spremna da ode, ako tu postoje sredstava koju mogu pomoći u procesu obnove nakon poplava u RS.

U razgovoru za Agenciju FENA ističe da nitko od građana pogođenim poplavama neće ostati bez krova nad glavom i uvjeta za život, a gospodarstvo bez podrške u obnovi proizvodnje.

RS čeka i obnova intrastrukture i poljoprivrede, a Cvijanović smatra da sve to zahtjeva ponovna ulaganja i vraćanje kapaciteta u pogon, ali, uvjerava, realnim planiranjem i strateškim mjerama sve će se izgraditi.

- Neće biti lako, potrebno je pronaći sredstava i spremna sam podržati sve inicijative i načine kojima ćemo omogućiti razvoj - obećava ona.

Vladu su, kaže, poplave primorale da svoje mjere prilagodi trenutku i afirmiran je princip solidarnosti koji je podrazumjevao i preraspodjelu sredstava s ciljem saniranja štete nastale od poplava.

Entitetska premijerka zbrajajući urađeno u svom mandatu, između ostalog, ističe da je Vlada RS, u gotovo nemogućim uvjetima, uspjela da osigura stabilnost i sigurnost građanima RS.

Podsjeća da je zajedničkim naporima s kolegama u Vladi Federacije BiH odblokiran rad „Elektroprenosa BiH“.

- Omogućili smo nova zapošljavanja u ovoj kompaniji. Vlade RS i FBiH pokrenule su novi investicijski ciklus u ovoj poduzeću za prijenos električne energije, došli smo do novca građana RS kojima i pripada te stvorili uvjete za nova radna mjesta - kazala je Cvijanović.

Ističe da je izvršna vlast u RS uredno servisirala sve obaveze, od mirovina, do davanja za borce i za sve druge socijalne kategorije.

- Osigurana su sredstva za čitav niz projekata koji su trebali da osigiraju postojeća radna mjesta, pa čak, i da u uvjetima krize koju nismo sami isprovocirali već je ona globalni problem, otvorimo nova radna mjesta - smatra ona i dodaje da je u RS u prvom kvartalu ove godine zabilježen i ekonomski rast i smanjenje broja nezaposlenih.

- S druge strane, i pored konstantnih pokušaja da se određeni problemi rješavaju na ulici, Vlada RS je uspjela da nađe odgovore na sve te izazove i da ne dozvoli da se nemiri, kojih je bilo i koji su izazvali ogromne materijalne štete u Federaciji BiH, prenesu u RS - kazala je Cvijanović u razgovoru za Agenciju FENA navodeći sve urađeno u svom dosadašnjem mandatu predsjednice entitetske vlade.

Također, podjeća da su počeli i dogovori oko početka projekta „Juzni tok“ koji treba da osigura i nova radna mjesta, ali i trajnu energetsku stabilnost RS.

Osvrćući se na nešto duži protekli period, od ožujka mjeseca 2013. godine do danas u mandatu Vlade RS na čijem je čelu, Cvijanović kaže nema oblasti u kojoj nisu započete i uspješno završene aktivnost.

- Jedna od prvih aktivnosti Vlade RS bila je u Fabrici glinice „Birač“ s ciljem zaštite interesa RS, zaposlenih radnika i održavanja procesa proizvodnje. Neki su situaciju u „Birču“ nazivali aferom, a Vlada RS je učinila da do toga ne dođe. Sada u tom poduzeću radnici imaju posao, plaće, očuvana je proizvodnja, potpisani novi ugovori. Umjesto afere, sada imamo poduzeće koje izvršava obveze i u kojem radnici zarađuju plaće. I ne samo postojeći radnici, jer je u „Birču“ omogućeno i novo zapošljavanje - smatra Cvijanović.

Aktuelna Vlada je, kaže, prvi put poljoprivrednicima u RS omogućila „plavi dizel“, regresirano gorivo za proljetnu i jesenju sjetvu, a za ukupne poticaje u poljoprivredi u 2013. i 2014. godini do sada je isplaćeno 126 milijuna i 243.953,84 KM.

- U oblasti zdravstvene zaštite smanjene su cijene lijekova i ostvarene uštede, modernizacija i rekonstrukcija bolnica, od Kliničkog centra Banja Luka, bolnice Kasindo do završetaka izgradnje moderne bolnice u Bijeljini. Privodi se kraju projekt stamenog zbrinjavanja obitelji poginulih boraca i ratnih vojnih invalida. Realizirana su davanja na osnovu prava iz boračke oblasti. Moram i da istaknem da smo imali i krizu po pitanju JMB, gdje je Vlada RS reagovala i svojim bebama omogućila da imaju JMB. Tada smo uredbom stavili točku na agoniju koju je izazvalo neusvajanje Prijedloga izmjena zakona o jedinstvenom matičnom broju u Predstavničkom domu parlamenta BiH - ističe ona.

I u oblasti gospodarstva su, kaže, poduzete značajne aktivnosti.

- Od rasterećenja koje smo uveli prvi put u privredi, do uvođenja jednošalterske registracije za privredne subjekte koja je dala za rezultat da imamo za 70 posto povećan broj otvorenih registriranih novih privrednih subjekata - navodi Cvijanović.

A ako se vrati na početak mandata, podsjeća na zaključeni memorandum s "Bugartabakom" o kupovini Fabrike duvana "Banja Luka", te subvencije privredi koje su imale za cilj očuvanje radnih mjesta i stvaranje uvjeta za obnovu proizvodnje.

- Kada je riječ o prometu, završen je jedan od najznačajnijih prevoja, Čemerno i Tunel Stambolčić. Pokrenute su najvažnije investicije, autoput Banja Luka - Doboj, kao i one u Termoelektrani Stanari, Ugljevik 3, stvoreni uvjeti za povećanje proizvodnje struje u Termoelektrani Gacko, i RS radi na realizaciji projekta „Južni tok“ - kazala je ona.

Cjene školarine u RS, ističe, se nisu povećavale, provedene su procedure i stvoreni vjeti za gradnju četvrtog paviljona studentskog doma, studentima se isplaćuju stipendije, usvojeno je i poduzetno niz mjera za unapređenje studentskog standarda, kao i aktivnosti na sanaciji i uređenju škola. A realizirani su i programi u predškolskom odgoju…

Iako se stalno pričalo o zaduženosti, ona ponavlja „da RS nije prezadužena po međunarodnim financijskim standardima kako to neki vole da pričaju i o tome istupaju u javnosti“.

- I oni nedobronamjerni su morali da priznaju činjenicu da je proračun stabilan u trenutku kada su nas pogodile poplave u svibnju i da Republika servisira sve svoje obveze. Do sada je više puta istaknuto da je očuvna fiskalna i socijalna stabilnost i od siječnja smo povećali mirovine. Razumijem da povećanje treba biti i veće, ali na taj način se pokazalo da se stvari kreću uzlaznom putanjom. Pored mirovina vratili smo plaće na period prije smanjenja, a u nekim oblastima i povećali. Radili smo na unapređenju uvjeta rada, prije svega, policiji smo osigurali nove uniforme, automobile i opremu - kazala je ona.

To su pozitivni trendovi koji su započeti, ali nažalost, kako ističe, nakon toga dogodile su poplave u svibnja.

- Pretpjeli smo štetu velikih razmjera ali zahvaljujući odgovornoj Vladi i predanom radu ostali smo na nogama i sada smo u fazi obnove - ističe predsjednica Vlade RS.

Ima i aktivnosti koje nisu završene, ali ističe da u njihovoj nerealizaciji nema odgovornosti Vlade RS.

- To su projekti čija realizacija je ovisila od zajedničkih institucija BiH - kazala je Cvijanović.

Podsjeća da je puno posla i obaveza, pa o predstojećim izborima i predstojećoj predizbornoj kampanji ne stigne ni da razmišlja.

Nakon svibanjskih, a zatim i sadašnjih poplava, pred RS je, kaže, put obnove. Osigurana je prioritetna pomoć za građane koji su u stambenim objektima pretrpjeli štetu i u tijeku je podjela platnih kartica.

- Cilj nam je prvo građanima omogućiti pomoć kako bi počeli sanirati svoje kuće, stanove. Znamo da i 5.000 KM nekima nije dovoljno za sanaciju štete koja je nastala, ali Vlada svojim građanima želi pomoći da koliko-toliko urede svoje domove i osiguraju minimum uvjeta za stanovanje. Prva smo vlada u regiji koja je u parlament uputila set zakona o obnovi i dobili smo podršku za rješenja čak i od djela opozicije i taj set zakona kroz proces višegodišnje obnove treba da nas uvede u fazu razvoja koja podrazumjeva i nova radna mjesta jer smo čvrsto opredijeljeni da sve što možemo da obnovimo, to i uradimo uz puno korištenje domaćih privrednih resursa - kazala je Željka Cvijanović u razgovoru za Agenciju Fena.

U Vladi su svjesni, kaže, da je ljudima pored uvjetnog životnog prostora, neophodno osigurati radna mjesta, da mogu ponovo ići na posao i zarađivati plaću.

Mnogo privrednika je pretrpjelo velike štete i Vlada, kako kaže, već radi na programima mjera za pomoć privredi, a na tome se neće stati, jer predstoji obnova popljoprivrede i infrastrukture.

Kopirati
Drag cursor here to close