socijalna pomoć

Povećava se broj siromašne djece u Njemačkoj

Gospodarstvo / Flash | 31. 05. 2016. u 16:42 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Njemačkoj sve veći broj djece živi u obiteljima koje primaju socijalnu pomoć a njihov je broj prošle godine prešao granicu od 1,5 milijuna, priopćila je Savezna agencija za rad (BA) u utorak.

"Broj djece koja žive od socijalne pomoći je 2015. u usporedbi s 2014. porastao za 2,2 posto ili za oko 33.000", proizlazi iz studije objavljene u utorak na stranicama Savezne agencije za rad.

Kako proizlazi iz studije, regionalne razlike su vrlo velike. Tako u saveznim pokrajinama Bremen i Berlin, s relativnom visokim udjelom stranaca u stanovništvu, gotovo trećina djece živi u obiteljima koje su ovisne od državne pomoći.

U bogatijim saveznim pokrajinama poput Bavarske svega 6,5 posto djece živi od nekog oblika socijalne pomoći. Isto tako je primjetna razlika između saveznih pokrajina koje su nekad pripadale Zapadnoj odnosno Istočnoj Njemačkoj, pri čemu je postotak siromašne djece s 20 posto na istoku znatno viši nego na zapadu s 13 posto.

Savez od preko 30 humanitarnih udruga i sindikata zahtijeva od politike učinkovitije koncepte protiv siromaštva mladih i djece.

"Siromaštvo uništava njihovu budućnost", smatra predsjednik Saveza za zaštitu djece Heinz Hilgers.

Udruga njemačkih poslodavaca (BDI) smatra da je dugotrajna nezaposlenost glavni uzrok siromaštva kod djece. BDI zajedno sa sindikatima priprema neke mjere među kojima ciljanu podršku obiteljima s djecom u cilju ponovnog uključivanja na tržište rada.

I ministrica rada Andrea Nahles (Socijaldemokratska stranka Njemačke) smatra da je najbolji oblik borbe protiv siromašnih obitelji integracija "barem jednog roditelja" na tržište rada.
Ona je istodobno odbacila zahtjeve za povećanjem socijalnih povlastica tvrdeći da takve mjere ne vode otklanjanju problema.

Podrška odraslim, dugotrajno nezaposlenim osobama iznosi oko 360 eura mjesečno dok po djetetu iznosi oko 270 eura. Uz to država još pokriva cijene stanovanja, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close