Lasić i Novalić

Povećanje trošarina na gorivo nije dostatno za izgradnju cijelog Koridora Vc

Gospodarstvo / Flash | 20. 03. 2017. u 13:59 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić, tajnik Vlade Edita Kalajdžić i savjetnik premijera Gordan Čahtarević posjetili su Federalno ministarstvo prometa i komunikacija u Mostaru.

Federalni ministar Denis Lasić upoznao ih je s aktivnostima brojnih resora unutar ovog ministarstva, s posebnim naglaskom na cestovnu i željezničku infrastrukturu.

Premijer i ministar su razmotrili potencijalne načine financiranja neizgrađenih dionica na Koridoru Vc, te zajednički izradili prijedlog mogućeg rješenja. Spomenuti prijedlog bi vodio do zatvaranja financijske konstrukcije za sve neizgrađene dionice Koridora.

Dosadašnja praksa financiranja je bila putem klasičnih kreditnih zaduženja kod međunarodnih financijskih institucija EIB, EBRD, Svjetska Banka i OPEC fondovi. Razmotrene su i druge mogućnosti financiranja kao što su koncesije, javno privatno partnerstvo i financiranje putem EXIM banaka.

Budući da povećanje trošarina na gorivo nije dostatno za izgradnju cijelog Koridora Vc. Kada je riječ o brzim cestama prioritet je što skoriji početak izgradnji brze ceste Lašva –Travnik, pogotovo dionice Lašva-Nević Polje, te iznalazak rješenja za financiranje brze ceste Žepče-Tuzla, priopćeno je.

Premijer i Ministar su iskazali zadovoljstvo ostvarenim rezultatom u željeznicama, te s provođenjem reformske agende. Premijer Novalić se zahvalio Ministru na suradnji i stabiliziranju situacije u željezničkom sektoru.

Kopirati
Drag cursor here to close