Parodi(ja)

Povećanje cijena goriva uvjet za novu tranšu MMF-a

Gospodarstvo / Flash | 09. 12. 2016. u 08:20 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako bh. vlasti odgode usvajanje zakonskih rješenja radi povećanja akciza na gorivo, uključujući i tečni naftni plin i biogoriva, BiH neće dobiti drugu tranšu kredita po standby aranžmanu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) od 155 milijuna maraka.

Izjavio je to za " Dnevni avaz" rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Francisco Parodi.

''Dodatni prihodi po ovom osnovu bili bi usmjeravani javnim poduzećima radi osiguranja dovoljnog financiranja za projekte gradnje autoputova, što su najveći projekti javnih investicija u zemlji i od ključnog su značaja za poticanje rasta i kreiranje radnih mjesta'', pojasnio je Parodi.

Govoreći što su zapravo drugi uvjeti za drugu tranšu kredita MMF-a, Parodi je, komentirajući za "Avaz" neuspjeh u usvajanju izmjena i dopuna Zakona o akcizama, izjavio da su se tijekom nedavne misije MMF-a vlasti obavezale da će povećati stopu za 15 feninga po litru derivata goriva i nafte. Parodi je u uvodu napomenuo da se radi o nizu mjera koje jedine mogu osloboditi drugu tranšu.

''Vlasti entiteta i BiH obavezale su se da će usvojiti proračune za 2017. koji će biti u potpunosti isfinancirani, da će povećati efikasnost vlada i preusmjeriti resurse s tekuće potrošnje na prijeko potrebne javne investicije u infrastrukturu. Vlasti RS obavezale su se da će usvojiti izmjene i dopune Zakona o porezu na dobit koje će biti usklađene sa Zakonom o porezu na dobit u Federaciji. Harmonizacija zakona je važna zato što višestruke odredbe i nekonzistentna regulativa predstavljaju prepreku za investitore'', rekao je Parodi.

Kao treće, kako je rekao Parodi, vlasti FBiH obavezale su se da će potpisati ugovore s renomiranim međunarodnim savjetnicima o provođenju financijske i operativne temeljite procjene vrijednosti (due diligence) za poduzeća "BH Telecom" i HT Mostar radi njihovog restrukturiranja ili prodaje udjela.

''Ovdje je krajnji cilj poboljšati efikasnost i profitabilnost ova dva poduzeća. Prema EBRD-u, svake godine tržišna vrijednost ova dva poduzeća se smanjuje. Vlada FBiH većinski je vlasnik u ovim poduzećima, drugim riječima - građani Federacije njihovi su većinski vlasnici. Stoga, potrebno je zaustaviti trend opadanja njihove vrijednosti. Također, važno je reći da je, u usporedbi sa susjednim zemljama, BiH veoma loše rangirana u pogledu komunikacijske infrastrukture'', rekao je Parodi.

Kopirati
Drag cursor here to close