Rezani duhan

Povećani prihodi od trošarina za duhan: Za dva mjeseca naplaćena 134,2 milijuna KM

Gospodarstvo / Flash | 20. 10. 2014. u 19:01 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od početka kolovoza do kraja rujna ove godine, od kada su na snazi izmjene i dopune Zakona o trošarinama u BiH, naplaćeno je 134,2 milijuna KM trošarina za duhan i duhanske prerađevine, što je za 24,6 milijuna KM više u odnosu na isto razdoblje 2013. godine, kada su prihodi od trošarina na duhanske prerađevine iznosili 109,6 milijuna KM.

"Ovo je najvećim dijelom rezultat primjene izmjena i dopuna Zakona o trošarinama u BiH koje su stupile na snagu 1. 8. 2014. godine kojima se uvela nova trošarina na rezani duhan i to u iznosu od 78 KM po kilogramu za 2014. godinu.

Samo po osnovu uplate trošarine na zalihe duhana koje su se našle kod obveznika na dan početka primjene izmjena i dopuna Zakona o trošarinama na jedinstveni račun je u kolovozu uplaćeno više od 3 milijuna KM.

Inspektori UNOBiH-a su vršili kontrole popisa zaliha duhana koje su Upravi dostavili obveznici, te je kod manjeg broja obveznika utvrđeno da nisu popisali sve zalihe duhana, pa su im izrečene i određene sankcije", kazao je za Oslobođenje Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje BIH.

Kad su u pitanju ukupni prihodi od trošarina na duhanske prerađevine u devet mjeseci 2014. godine, UNO je naplatila 571 milijun KM, što je za 12 milijuna KM više u odnosu u devet mjeseci 2013. godine kada su iznosili 559 milijuna KM.

- Kako smo već ranije najavili, UNO je tražio podatke od entitetskih ministarstava poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva o konkretnim iznosima duhana za čiji su uzgoj ostvareni poljoprivredni poticaji, te podatke o otkupljivačima i prerađivačima duhana.

Te podatke smo dobili od Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske i djelomično od Ministarstva poljoprivrede Federacije, koje nas je uputilo da ostatak podataka potražimo od nadležnih županijskih ministarstva.

To je također urađeno, podaci su prikupljeni i nakon toga početkom kolovoza ove godine izdano je 15 naloga za kontrole, koje su urađene kod tvrtki koje su bave otkupom duhana, a koje su radili inspektori u Odjelu za poreze UNO, istakao je Kovačević.

Po završetku kontrola, dodao je, nisu utvrđene nepravilnosti u smislu količina otkupljenog duhana i dalje prometovanog prema domaćim tvornicama duhana i dijelom u izvoz.

U nastavku kontrola bit će provjeravana dalja upotreba tog duhana kod domaćih tvornica kao i kontrola izvoza u smislu da li je sav duhan zaista i napustio carinsko područje BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close