može dok može

Povećana granica: Nijemci će u mirovinu sa 73 godine

Gospodarstvo / Flash | 27. 05. 2016. u 17:11 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Radnici u Njemačkoj bi u starosnu mirovinu mogli ići sa 73 godine. Jedan od vodećih njemačkih instituta za ekonomska istraživanja je procijenio da bi se dob za odlazak u mirovinu u Njemačkoj mogla povećati na 73 godine.

Prema sadašnjem zakonu, Nijemci će do 2029. u mirovinu sa 67 godina, a trenutna dob za odlazak u mirovinu u toj zemlji iznosi 65 godina.

Ipak, prema studiji koju je proveo Institut za ekonomska istraživanja (IW) iz Kelna, životna dob Nijemaca za odlazak u mirovinu do 2041. godine mogla bi se povećati na 73 godine života ukoliko doprinosi za mirovinu ostanu na sadašnjem nivou.

U izvještaju se navodi kako nisu opravdani argumenti po kojima bi priliv izbjeglica u Njemačku trebao spriječiti povećanje životne dobi za odlazak u mirovinu.

U Njemačkoj trenutno na jednog umirovljenika dolaze tri zaposlene osobe, ali, kako se navodi u izvještaju IW-a, demografska slika ukazuje na pogoršanje situacije narednih godina s obzirom na to da populacija u toj europskoj zemlji značajno stari.

Kopirati
Drag cursor here to close