BIH

Povećan broj blokiranih bankarskih računa gospodarskih subjekata

Gospodarstvo / Flash | 03. 01. 2014. u 11:34 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bosni i Hercegovini, prema posljednjem izvještaju Centralne banke BiH (CBBiH), ukupan broj blokiranih bankarskih računa gospodarskih subjekata je 64.896, a bar jedan blokiran račun ima 39.813 tvrtki.

Za mjesec dana broj tvrtki koje imaju blokiran bar jedan račun povećan je za 374, dok je ukupan broj blokiranih računa veći za 515.

Inače, Centralna banka BiH podatke o blokiranim računima ažurira jednom mjesečno i dostupni su na web stranici CBBiH.

U studenom prošle godine kada je Centralna banka BiH objavila prvi izvještaj o blokiranim računima, u BiH je bilo ukupno 58.038 blokiranih računa i odnosili su se na 35.694 gospodarska subjekta.

Ekonomski stručnjaci ocjenjuju da stalni rast broja blokiranih računa pravnih osoba ukazuje na nelikvidnost i nesolventnost koja narušava financijske tijekove, uzrokuje pad proizvodnje, potrošnje i zapošljavanja.

Posljednji popis gospodarskih subjekata kojima su blokirani računi ima 2.587 stranica i gotovo je nemoguće pobrojati sve one koji se nalaze na njemu.

Tu su gospodarski subjekti od malih prodavaonica i uslužnih radnji, udruženja, sportskih klubova, ljekarni, stomatoloških ordinacija, odvjetnika, autoprijevoznika i taksista do tzv. srednjih i velikih poduzeća.

Kopirati
Drag cursor here to close