Green Council

Potrebno izraditi strateški plan poboljša kvaliteta života u sektoru poljoprivrede

Gospodarstvo / Flash | 24. 11. 2014. u 09:45 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru projekta ''Poljoprivreda i ruralni razvoj u službi održivog razvoja'', koju organizira udruženje ''Savjet za zelenu gradnju''/''Green Council'' uz podršku Fondacije Heinrich Böll, tijekom vikenda je u Konjicu održana radionica sa ciljem zajedničke izrade strateškog plana zagovaranja. 

Zagovaranje je proces koji je kreiran da utječe na socijalne promjene a koji nastaje iz jasnih potreba da se poboljša kvaliteta života pojedinca ili zajednice. Situacija u sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja BiH je neusklađena i neefikasna s toga je neophodno planski zagovarati suštinske promjene.

U okviru radionice dogovoreno je da zajednički nastavi zagovarati hitno Formiranje državnog Ministarstva Poljoprivrede i ruralnog razvoja BiH, Formiranja IPARD struktura i izrade strategije ruralnog rzavoja BiH, te da zagovaramo harmonizaciju pravne stečevine sa pravnom stečevinom RU ali i harmanizaciji zakona i regulativa u BiH.

Takođe se naglašava prilika za razvoj organske poljoprivredne proizvodnje, važnosti državnog zakona i uvođenja standarda EU te definisanja i akreditiranja certifikata za organsku proizvodnju te zabranu GMO na cijeloj teritoriji BiH. Cijeli strateški dokument zagovaranja sa akcionim planovima će biti dostupan na web www.green-council.org u prosincu 2014.

Ovaj strateški plan i akcioni planovi su napravljeni kroz suradnju sa ključnim akterima koji su već neformalno bili uključeni u u dosadašnje zagovaranje a koji sada žele da formalizuju svoju saradnju. Ključni akteri su prepoznali kratkoročne i dugoročne ciljeve te zajedno izradili akcione planove za koje su se obavezali da će ih provesti u određenom definisanom roku sa jasno podijeljenim zadacima i obvezama. 

Planirana evaluacija rada svih aktera, izvještavanje i nove planirane radionice će osigurati nadzor i vlasništvo nad procesom zagovaranja svih ključnih aktera. Prva radionica je planirana za drugi mjesec 2015. god. na kojoj bi se napravila prva provjera uspjeha i izrdio plan komunikacije. Druga radionica je planirana za mjesec rujan kada bi se uključio veći broj aktera u sektoru u cillju definiranja potreba usklađivanja. Treća radionica se planira održati do kraja godine. 

Predlaže se takođe da se u mjesecu lipnju zajendički pripremi konferencija na kojoj bi se predstavili rezultati zagovaranja prepoznatih kratkoročnih ciljeva i tekućih aktivnosti na planu dugoročnih ciljeva zagovaranja. Sve radionice i konferencija će se pripemati uz podršku svih ključnih aktera prema njihovim mogućnostima i kapacitetima.

Strateški plan kao i akcioni planovi će biti javno dostupni svim prepoznatim partnerima koji će moći da se uključe u proces provođenja prema aspiracijama i kapacitetima.

Najvažnije je da se tijekom procesa zagovaranja stvara sve veća i snažnija masa zagovarača koja će na taj način pokazati snagu i doprinjeti suštinskim promjenama u sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja BiH koje za krajnji cilj imaju ukupan balansiran društveno ekeonomski razvoja BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close