Za 2014. godinu

Potpisani ugovori o financiranju zdravstvenih ustanova HNŽ iz sredstava Zavoda

Gospodarstvo / Flash | 06. 05. 2014. u 12:26 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U direkciji Zavoda zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), na poziv direktora Rade Bošnjaka, upriličen je sastanak s ravnateljima ugovornih županijskih zdravstvenih ustanova.

Cilj sastanka bio je upoznavanje s novinama u ugovaranju i samo potpisivanje ugovora o financiranju zdravstvenih ustanova iz sredstava kojima raspolaže Zavod.

Pored predstavnika Zavoda i zdravstvenih ustanova sastanku je nazočio županijski ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi Mladen Bošković te predsjednik Upravnog vijeća Zavoda Zijad Šetka, priopćeno je iz Zavoda.

Direktor Zavoda Rade Bošnjak nazočnima je prezentirao trenutnu financijsku situaciju i Financijski plan Zavoda za 2014. godinu, naglasivši da su planirana sredstva za zdravstvene ustanove ostala na razini financiranja iz 2013. godine, odnosno da u 2014. godini Zavod nije planirao smanjenje sredstava namijenjenih zdravstvenim ustanovama, niti smanjenje sredstava za ostala prava osiguranika.

Pored činjenice da nisu planirana smanjenja sredstava namijenjenih za neposrednu zdravstvenu zaštitu osiguranika, Zavod je izdvojio i dodatna sredstva za razvoj obiteljske medicine i novih bolničkih disciplina.

Tako je za razvoj obiteljske medicine izdvojeno 700.000 maraka, a za razvoj novih bolničkih disciplina 600.000 maraka više u odnosu na prethodnu godinu, navodi se u priopćenju.

"Racionalizaciju potrošnje u zdravstvu te modernizaciju i razvoj ukupnog zdravstvenog sustava nije moguće provesti bez razvijene obiteljske medicine. Ovo je prvi put da su Financijskim planom Zavoda izdvojena posebna sredstva za stimuliranje razvoja obiteljske medicine u našoj županiji. U ovaj projekt Zavod ulazi u suradnji s Medicinskim fakultetom iz Mostara, a isti će voditi prof.dr. Boris Hrabač", kazao je tom prigodom Bošnjak.

Još jedna novina u ugovorima za 2014. godinu je ukidanje ograničenja na broj recepata koje može izdati jedna zdravstvena ustanova tijekom godine, s tim da su ugovorne ustanove preuzele odgovornost za racionalnu potrošnju novca namijenjenog za lijekove s liste lijekova.

U svom obraćanju ministar Bošković pohvalio je opredjeljenje i napore koje ulaže menadžment Zavoda kada je u pitanju financiranje zdravstvenih ustanova i prava osiguranika, istaknuvši da je ključ razvoja zdravstvenog sustava isključivo u partnerskim odnosima Ministarstva, Zavoda i zdravstvenih ustanova, a sve u cilju većeg zadovoljstva osiguranika, stoji u priopćenju.

Duboko svjesni ukupne situacije u zdravstvu ravnatelji zdravstvenih ustanova podržali su aktivnosti Zavoda, posebno komentirajući lošu praksu po kojoj se zdravstvene ustanove financiraju isključivo iz sredstava Zavoda unatoč činjenici da je Zavod tek jedan od devet mogućih izvora financiranja.

Ovo je praksa koja se u skoroj budućnosti mora mijenjati na način da se u financiranje zdravstvenog sustava uključe svi zakonom propisani izvori financiranja.

Prije samog čina potpisivanja ugovora direktor Zavoda je predstavnike zdravstvenih ustanova upozorio da su ugovori okvir kojega se moraju pridržavati i zdravstvene ustanove i Zavod, ali da zdravstvene ustanove trebaju djelovati proaktivno i već sada, zajedno sa Zavodom, planirati način ugovaranja za narednu godinu.

Kopirati
Drag cursor here to close