Ruski plin

Potpisan sporazum, "nema nikakvog razloga da je ljudima u Europi hladno ove zime"

Gospodarstvo / Flash | 31. 10. 2014. u 08:15 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sporazum koji omogućava da se osigura isporuka ruskog plina Ukrajini do ožujka 2015. godine potpisali su u četvrtak navečer u Bruxellesu Rusija, Ukrajina i Europska unija.

Sporazum su potpisali ministri energije Rus Alesandar Novak i Ukrajinac Jurij Prodan i europski povjerenik za energiju Guenher Oettinger.

''Prevagnuli su politička odgovornost, logika suradnje i jednostavan ekonomnski smisao'' ocijenio je predsjenik Europske komisije Jose Manuel Barroso na konferenciji za tisak.

''Ovo je važan korak za našu enegetsku sigurnost'' kazao je on i dodao da "nema nikakvog razloga da je ljudima u Europi hladno ove zime".

Barroso je kazao da se "nada da će ovaj sporazum povećati povjerenje između Ukrajine i Rusije". Provođenje sporazuma iz Minska" o prekidu vatre na separatističkom istoku Ukrajine "treba sada biti prioritet", dodao je on.

Oettinger je precizirao da se sporazum odnosi na ukupno 4,6 milijardi dolara, što podrazumijeva da Ukrajina plati plinski dug Rusiji i isporuke plina do ožujka. Cijena je fiksirana na 385 dolara za 1.000m3.

On je precizirao da je Ukrajina "u poziciji da izvrši uplate".

Kopirati
Drag cursor here to close