BiH ne može sama

Potpisan protokol: Srbija i dalje motri bh nebo

Gospodarstvo / Flash | 22. 01. 2015. u 13:20 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici zrakoplovnih vlasti Srbije i Bosne i Hercegovine potpisali su danas u Beogradu protokol koji previđa pomoć stručnjaka iz Srbije u certifikaciji i osamostaljivanju Kontrole letenja BiH, koja planira da preuzme kontrolu nad svojim gornjim zračnim prostorom krajem 2015.

Protokol o suradnji u procesu certifikacije Kontrole letenja BiH potpisali su direktorica Direktorata za civilno vazduhoplovstvo Srbije Mirjana Čizmarov i Direkcija za civilno zrakoplovstvo, generalni direktor Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH.

Ratkovica je rekao Tanjugu da je BiH 13. studenog 2014. preuzela pružanje usluga u svom donjem zračnom prostor, do 10.000 metara visine, kao i da svoj gornji zračni prostor koji sada kontroliraju Srbija i Hrvatska planiraju preuzeti krajem ove godine.

"Direkcija za civilno zrakoplovstvo je izdala privremeni certifikat našem pružatelju usluga i trenutno se nalazimo u fazi potpune certifikacije i kako bi to doveli do kraja potreban nam je jedan broj stručnih kadrova iz Direktorata za civilno vazduhoplovstvo Srbije", rekao je Ratkovica.

Izrazio je očekivanje da će BiH proces certifikacije završiti do travnja ili svibnja ove godine i zahvalio direktorici srbijanskog Direktorata na pomoći.

Čizmarov je rekla Tanjugu kako je potpisani protokol samo jedan u nizu dokumenata koji potvrđuju izuzetnu suradnju zrakoplovnih vlasti Srbije i BiH.

Inače, spomenuti dokument je potpisan u okviru regionalnog skupa na kojem u Agenciji za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore sudjeluju predstavnici civilnog zrakoplovstva BiH, Hrvatske, Crne Gore, Albanije, Makedonije, Bugarske, Mađarske, Rumunjske i Srbije, kao i Švedske.

Na skupu je istaknuto kako treba pojačati suradnju i da se samo zajedničkim nastupom može lakše doći do sredstava EU fondova za financiranje projekata u toj oblasti.

Kopirati
Drag cursor here to close