Bijelo Polje

Potoci: Pet obitelji se vratilo u svoje obnovljene domove

Gospodarstvo / Flash | 08. 01. 2015. u 12:10 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru projekta Podrška trajnim rješenjima revidirane strategije za provedbu Aneksa VII Daytonskog mirovnog sporazuma danas je u Mostaru izvršena primopredaja pet obnovljenih stambenih jedinica.

Obnova pet stambenih jedinica koštala je 58 tisuća maraka, a ukupna vrijednost projekta u kojem će se obnoviti 105 stambenih jedinica na području cijele BiH, te će biti dodijeljeno 270 grantova u 10 općina i 10 novih radnih mjesta, iznosi oko 7 milijuna maraka.

Glavna savjetnica Grada Mostara Radmila Komadina u izjavi novinarima kazala je kako je zadatak Grada u ovom projektu koordinacija.

- Zadatak Grada Mostara na ovom projektu je koordinirati i predložiti sve korisnike, njih konkretno 5, i sve one koji će u sklopu iduće 3 godine ići dalje u konkretne aktivnosti – istaknula je Komadina.

Na upit koliko se ljudi prijavilo za povratak na prijeratna ognjišta, Komadina je kazala kako točnog podatka nema, ali je riječ o nekoliko stotina obitelji koji imaju status raseljenih osoba.

Direktorica Hilfswerk Austria International za BiH Suzana Jašarević kazala je kako projekt financira EU kroz IPA fondove, a ugovor s EU je potpisao UNHCR, Hilfswerk Austria International i još 5 partnera.

- Zadatak je naš da implementiramo komponentu stambenog zbrinjavanja, infrastrukture i ekonomske održivosti. Danas je 5 stambenih jedinica gotovo, a radimo u 10 općina širom BiH. Projekt traje 3 godine. Ovo je kraj prve godine implementacije. Ukupno ćemo obnoviti 105 stambenih jedinica na području BiH. U Mostaru je ovo početak i vjerujem da će biti još stambenih jedinica tijekom ove godine. Oko 270 grantova će biti dodijeljeno u ovih 10 općina i 10 novih radnih mjesta – kazala je Jašarević.

- Ukupna vrijednost projekta je oko 7 milijuna eura, gdje 1 milijun daje EU plus 1 milijun koji daje UNHCR - kazala je Jašarević.

Predstavnik UNHCR-a u BiH Andrew Mayne istaknuo je kako je vrlo važno za ovaj projekt suradnja između općina i ministarstava entiteta i države u zajedničkim pokušajima da se riješe preostali problemi provedbe Aneksa VII.

Kopirati
Drag cursor here to close