naša TV

Poslovni kompas srijedom: O liderstvu i još ponečemu

Gospodarstvo / Flash | 21. 02. 2017. u 23:42 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pojam 'Leadership' prvi put se pojavljuje 1982. godine u jednoj knjizi harvardskog profesora Johna Kottera. Isti autor je 1990. detaljnije pisao o tome pojmu u svojim radovima.
Liderstvo je na taj način dobilo pravo građanstva u službenoj literaturi, s tim da su teoretičari i ranije tragali za razlikama između menadžera i lidera. Primjerice, također harvardski profesor Abraham Zaleznik je 1977. godine u jednom svome stručnom članku pokušao naglasiti razlike između menadžera i vođe.

Pojednostavljeno, ali točno rečeno – razlika između menadžera i vođe je u tome što je menadžer u stvarnosti upravnik, dok je lider vizionar.

Menadžment se stara za dobru organizaciju, planiranje, provedbu i kontrolu poslovanja, dok lider svoje pristalice inspirira i motivira vlastitim vizijama i novim izazovima. Lider sa sobom u pravilu nosi kreativnost, inovativnost, pronalazi novi smisao i inicira promjene.

Neki autori tvrde kako su moderne kompanije "over-managed", ali istodobno "under-led". Jasnije rečeno, ima previše birokrata i administratora, a premalo stvarnih predvodnika.

Bilo bi idealno imati menadžere s osobinama lidera i lidere s vještinama menadžera, ali u praksi je čest slučaj da se na mjestu gdje treba hladna menadžerska glava nalazi vizionar, odnosno obratno – tamo gdje se traže vođe s novim idejama i promjenama, sjede menadžeri koji kontroliraju i paze da se sve odvija u skladu s ustaljenim pravilima.

O ovoj temi večeras u Poslovnom kompasu Naše TV govore Amna Popovac (poduzetnica i aktivistica) i Ivana Perković (NSoft).

Drugi dio emisije posvećen je uglednoj kompaniji Sjemenarna d.o.o., a govorit će prof. dr. Ivan Ostojić, agronomski ekspert, sveučilišni profesor i znanstvenik.

Emisija Poslovni kompas Naše TV na programu je srijedom od 20 sati. Urednik i voditelj emisije je Miljenko Buhač.

Kopirati
Drag cursor here to close