Svi protiv, ali...

Poskupljenje struje hrani elite, a građane tjera u smrt!

Gospodarstvo / Flash | 27. 12. 2014. u 10:19 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Zahtijevamo od FERK-a da odmah stavi izvan snage ovu sramnu odluku, kojom se zadire u socijalna prava potrošača i koja je u potpunosti neutemeljena. Dok su plaće i mirovine već godinama zamrznute, a adekvatni socijalni programi na čekanju, građani se svaki put 'preznoje' kada ugledaju mjesečne račune za režije'', priopćio je Sindikat metalaca BiH.

U priopćenju se ističe kako je očigledno važniji profit javnih poduzeća, iz kojeg vladajuća politička elita zahvaća pozamašna sredstva za vlastite potrebe, nego egzistencija onih koji su ih doveli na vlast.

Predsjednik Saveza udruženja umirovljenika FBiH Mehmedalija Rapa rekao je medijima kako će poskupljenje električne energije još više zakomplicirati ionako težak socijalni položaj ove populacije.

''Udarit će na naša pleća. Nije samo da će poskupjeti struja već će se to reflektirati i na sve ostalo, prijevoz, uslužne djelatnosti... U posljednje vrijeme povećana je smrtnost naše populacije, a ovo će još više pridonijeti umiranju umirovljenika'', rekao jeje Rapa.

Predsjednik Sindikata grafičara BiH Amer Toskić kaže kako poskupljenje struje neće pogoditi članove FERK-a, koji imaju visoke plaće, već najugroženiju kategoriju stanovništva.

''To su obespravljeni radnici ili oni čija su primanja 320 KM, kao i pola milijuna nezaposlenih. Mene čude ljudi koji se ne dignu, već trpe ovo'', rekao je Toskić.

Podsjećamo, ranije je priopćeno kako u Uredu ombudsmana za zaštitu potrošača ne vide razloge za nova poskupljenja prvenstveno jer još nije došlo do liberalizacije tržišta.

"Odluka o poskupljenju struje je u ovom trenutku preuranjena, jer stvarno nije došlo do otvaranja tržišta električne energije u BiH, niti ima naznaka da će se dogoditi u 2015. godini, pa sve upućuje na još jedan lov u mutnom radi pokrića višemilijunskih dugovanja za struju velikih gospodarskih poduzeća na štetu potrošača iz kategorije kućanstava", naveli su ombudsmani.

Milenko Bošković, predsjednik Udruženja prometnika naftnih derivata FBiH, rekao je kako ''je nelogično da se na teret građana dogodilo poskupljenje, a pojeftinjenje za gospodarstvo".

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) priopćio je kako ''poskupljenje cijene električne energije predstavlja izravan napad na i tako već prazne novčanike naših članova i članica''.

No, Risto Mandrapa, član Federalne regulatorne komisije za električnu energiju, rekao je kako je odluka o poskupljenju struje za bh. domaćinstva od 1. siječnja konačna i da ona ne može biti revidirana bez obzira na ogorčenje građana.

Mandrapa misli da situacija nije 'toliko dramatična', ističući da se odluke FERK-a mogu promijeniti jedino sudskim putem.

Kopirati
Drag cursor here to close