Statistika

Poražavajući podaci: Suficit izvoza BiH sa svega sedam zemalja svijeta

Gospodarstvo / Flash | 24. 11. 2015. u 08:19 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

BiH je u ovoj godini ostvarila suficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni sa svega sedam zemalja u svijetu, pokazuju poražavajući podaci Agencije za statistiku BiH, koji su obuhvatili prvih deset mjeseci ove godine.

Promatrano po pojedinačnim zemljama, veći izvoz od uvoza BiH je ostvarila samo s Austrijom, Estonijom, Luksemburgom, Crnom Gorom, te Lihtenštajnom, Norveškom i Švicarskom. Ovdje treba uzeti u obzir da sa tri posljednje zemlje BiH surađuje u okviru Europskog sporazuma o slobodnoj trgovini - EFTA, od kojeg skoro godinu dana nema pozitivnih pomaka, dok s Crnom Gorom BiH surađuje u okviru Centralnoeuropskog sporazuma o slobodnoj trgovini - CEFTA,prenose Nezavisne.

Podaci Agencije za statistiku BiH pokazuju da je za deset mjeseci ove godine izvoz BiH u Austriju iznosio oko 640 milijuna maraka, dok je uvoz iz te zemlje istovremeno bio oko 467 milijuna maraka. Kada je u pitanju Estonija, vanjskotrgovinska razmjena s tom zemljom je dosta manja, pa je u istom periodu izvoz iznosio oko četiri milijuna maraka, dok je uvoz iz Estonije u BiH bio manji - 2,6 milijuna KM. Izvoz BiH u Luksemburg, u periodu siječanj - listopad ove godine iznosio je 46,2 milijuna maraka, dok je istovremeno uvoz bio na nivou od 6,2 milijuna maraka, što je značajno manje. Suficit je ostvaren i sa Lihtenštajnom, pa je tako od početka godine u tu zemlju izvezeno robe u vrijednosti od 496.000 KM, dok je uvoz u BiH iznosio 152.000 maraka.

Također, suficit se bilježi i s Norveškom, pa je izvoz BiH iznosio 13,4 milijuna maraka, a uvoz iz te zemlje 8,4 milijuna KM. Isto tako, suficit je zabilježen i sa Švicarskom u koju je BiH za deset mjeseci ove godine izvezla robe u vrijednosti od oko 113 milijuna maraka, dok je istovremeno uvoz iz te zemlje bio 75,5 milijuna KM. Veći izvoz od uvoza, BiH je još ostvarila s Crnom Gorom, pa je tako odnos iznosio 226 milijuna maraka, naspram 49 milijuna KM u korist bh. izvoza.

Inače, podaci Agencije za statistiku BiH pokazuju da je u periodu siječanj - listopad ove godine izvoz BiH iznosio 7,4 milijarde maraka, što je za četiri posto više nego u istom periodu prošle godine, dok je uvoz iznosio 13,2 milijarde KM, što je za 1,6 posto manje nego u istom periodu prethodne godine.

Duljko Hasić, analitičar Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH, rekao je da BiH ostvaruje vanjskotrgovinski deficit na godišnjem nivou od sedam milijardi maraka, i to duži niz godina, pogotovo nakon krize 2009. godine.

"To je i ključni problem bh. trgovinske razmjene sa svijetom, a pogotovo sa zemljama EU. Naime, do sada smo uspjeli napraviti pokrivenost uvoza izvozom samo za 60 posto i mali je broj zemalja s kojima BiH ostvaruje suficit u toj razmjeni", smatra Hasić. Govoreći o tim malobrojnim zemljama, rekao je da su to zemlje s kojima BiH obavlja nizak nivo trgovinske razmjene tijekomgodine.

"To su male zemlje i mali obim ukupne trgovinske razmjene sa zemljama s kojima se ostvaruje suficit", rekao je Hasić. On je dodao da je osnovna karakteristika bh. gospodarstva usmjerenost trgovinske razmjene na mali broj zemalja, te da nema disperzije po zemljama. Ističe da o tome govori podatak da BiH sa oko 10 zemalja svijeta ostvaruje više od 90 posto ukupne vanjskotrgovinske razmjene.

"Znači nema proširenja i traženja trgovinskih partnera s kojima bi se mogla obaviti razmjena i tražiti prostor u tom smislu", kazao je on. Naveo je da BiH uvozi finalne proizvode, a izvozi sirovine i poluproizvode, te proizvode niže faze obrade, što predstavlja mali iznos u ukupnoj vrijednosti proizvoda. Sve to, kako je kazao, utiče na to da BiH ima mali broj zemalja s kojima ostvaruje suficit, a da je velika većina zemalja s kojima ima deficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni, prenose Nezavisne.

Kopirati
Drag cursor here to close