rast

Porast naplate poreza i prihoda

Gospodarstvo / Flash | 27. 04. 2015. u 13:10 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bosni i Hercegovini je u ožujku ove godine zabilježen rast kako ukupnih prihoda od neizravnih poreza tako i svih najvažnijih vrsta prihoda.

U najnovijem biltenu Odjela za makroekonomsku analizu Uprave za neizravno oporezivanje BiH se precizira da je bruto naplata povećana za 37,6 milijuna KM, što predstavlja povećanje od 8,3 posto u odnosu na ožujak 2014..

Prvi put nakon godinu dana kontinuiranog rasta isplate povrata neizravnih poreza su smanjene za 1,2 posto.

Sve to je rezultiralo rastom neto naplate prihoda od 38,7 milijuna KM, odnosno 10,5 posto.

Zahvaljujući snažnom rastu naplate prihoda u ožujku, kumulativna bruto naplata u prvom kvartalu je prešla u zonu pozitivnog rasta od 3,4 posto.

Međutim, povećane isplate povrata od pet posto u prvom kvartalu u odnosu na isti kvartal 2014. godine utjecale su na nešto niži rast neto naplate od 3,1 posto.

Usporedba naplate prihoda od neizravnih poreza u prvom kvartalu 2015. u odnosu na prvi kvartal prethodne godine ukazuje na zaključak da je naplata prihoda od neizravnih poreza u nominalnom iznosu bila najuspješnija od uspostave UNO, preciziraju iz Odjela za makroekonomsku analizu UNOBiH.

Promatrano po vrstama prihoda, najveći rast u prvom kvartalu 2015. je zabilježen kod trošarina i putarine, ukupno 31,1 milijun KM, te kod prihoda od carina 5,8 milijun KM, dok je kod PDV-a zabilježen pad prihoda od 22,3 milijuna KM.

Budući da se većina od 23,7 milijuna KM neusklađenih prihoda odnosi na PDV, realno je očekivati da kumulativna neto naplata PDV-a u prvom kvartalu 2015. dostigne nivo iz istog kvartala 2014.

Kopirati
Drag cursor here to close