SSS BiH

Ponovno zatraženo hitno usvajanje Zakona o sigurnosti i zdravlju na radu

Gospodarstvo / Flash | 27. 04. 2017. u 14:17 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH), s obzirom na to da je u Federaciji BiH još uvijek na snazi Zakon o zaštiti na radu iz 1990. godine, ponovno je zatražio od predstavnika zakonodavne vlasti da hitno usvoje Zakon o sigurnosti i zdravlju na radu.

Ovaj zahtjev su uputili imajući u vidu da će u petak biti obilježen Svjetski dan sigurnosti i zaštite zdravlja na radu, a ovaj dan svjetski sindikalni pokret obilježava i kao Dan sjećanja na umrle i ozlijeđene radnike.

''Taj dan je prilika da odamo počast svim žrtvama nesreća na radu i preminulima zbog ozljeda na radu ili profesionalnih bolesti. Procjenjuje se da u svijetu svake godine na radu smrtno strada oko dva milijuna radnika, uz 260 milijuna ozljeda na radu'',  istaknuto je iz SSS BiH.

Također naglašavaju da je povećanje broja smrtnih slučajeva i ozljeda na radu dodatna potvrda neophodnosti zakonskog reguliranja ove obaveze te, da kada je riječ o životu radnika, ne smije biti nikakvih kalkulacija.

Cilj Saveza samostalnih sindikata BiH ostaje zaštita prava radnika, uključujući i njihovo pravo na sigurno radno mjesto. To, kako su podvukli, treba biti zajednički cilj i poslodavaca i vlasti, a moguće ga je ostvariti razvojem socijalnog dijaloga i partnerstva, kulture prevencije i unaprjeđivanja zaštite na radu.

''Da bismo to postigli, ključno je da svi akteri od uprava, od nadređenih do svakog pojedinog radnika, praktično prihvate da je zaštita na radu sastavni dio poslovnog planiranja, organizacije i izvođenja procesa rada, odnosno obavezni dio radne kulture'', priopćeno je iz SSS BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close